Rettssaka der entreprenøren Veidekke AS krever erstatning for opptil  25,7 millioner kroner fra Rauma kommune fordi Veidekke mener oppdraget gikk til feil entreprenør, fortsatte i Romsdal tingrett tirsdag. Distriktsleder for Veidekke AS, Stig Ivar Mork, mener endringene som skjedde etter at anbudskonkurransen ble avsluttet, har vært til fordel for Hent AS som fikk jobben.

Mork forklarte i sin forklaring i retten at Hent AS trolig sitter igjen med 60 millioner kroner i dekningsbidrag for helsehusjobben. Veidekke hadde kalkulert med et dekningsbidrag på 25,7 millioner kroner. Det er dette beløpet Veidekke krever erstattet av Rauma kommune.

– Kommunens advokat mener Veidekke bare leverte skisse til løsning. Hva er din oppfatning av det? spurte Veidekkes advokat Morten Goller.

- Det kjenner jeg ikke igjen med. Du er forpliktet til å bygge det man leverer tilbud på. Vi bruker alvorlig mye tid på forberedelser på å levere et fullstendig og godt tilbud.

Vi innhenter priser på alt vi trenger, kalkulerer tidsforbruk, og kalkulerer alt i detalj, sier Mork.

– Helsehuset har vært et veldig viktig prosjekt for oss. Vi har gått under målsettingen for dekningsbidrag. 11,6 prosent. På store prosjekt er vi redd for å gå for lavt, for konsekvensen kan bli kjempestore hvis vi gjør feil.  Vi går sjelden på smeller fordi vi har gjort en grundig kalkulasjonsjobb, forklarte Mork.

På spørsmål fra Veidekkes advokat, Morten Goller, om det er muligheter for å tjene ekstra på dette prosjektet på Åndalsnes, svarte Stig Ivar Mork:

– Med betingelser Hent har fått, med å slippe å bygge kjeller, fundamenteringen, byttet tannklinikk med et kjøkken og endre fasaden, da er det kjempemuligheter for å tjene mer på dette prosjektet.

Jeg tipper Hent ligger nærmere 60 millioner kroner i dekningsbidrag enn 25 millioner kroner, sa Mork.

– Hadde Veidekke kapasitet til både å bygge helsehus-prosjektet og andre prosjekt?

– Vi hadde ikke hatt noen problemer med å håndtere denne jobben i tillegg. Men det påvirket hele fokuset vårt, fordi det var en feil avgjørelse. Dette var et kjempeviktig prosjekt for oss. Vi peika ut dette prosjektet tidlig som et prosjekt vi mente det var avgjørende å få, sa Mork.

– Hvordan var kostnadene dere hadde med helsehuset?

– Det er riktig at vi ikke har noe spesifikt timeregistrering om kalkulasjoner. Vi setter på et team. I sånne store prosjekt er jeg med på mellomvurderinger, befaringer, sluttvurderinger for å forsikre meg om at vi gjør skikkelig arbeid og kvalitet, sa Mork.

Rauma kommunes advokat, Arne Torsten Andersen, ville vite hvilken erfaring Veidekke har hatt med byggeoppdrag på Åndalsnes, og viste til Tindesenteret spesielt.

– Hva ble dekningsbidraget for Tindesenteret?

– Vi havnet nok rundt 7 prosent, sa Mork.

–Vet du hvordan en samspillfase fungerer?

– Jeg vet hvordan endringer kan skje, men jeg har ikke vært borti Kjell Kvams samspillmodell som ble brukt på Åndalsnes. Men jeg ser fra utsida at her har det skjedd mye, slik at Hent har spart mye penger, sa Stig Ivar Mork.

Dommer Svein Eikrem ville vite hva som er de viktigste forandringene som skjedde i  samspillfasen?

– Det aller viktigste er ansvaret som har blitt overført fra Hent til Rauma kommune.

Det må være noen av den dårligste rådgiving man må ha fått. Det er helt ubegripelig at kommunen kan ta på seg slikt ansvar og en slik risiko for grunnforholdene.

Kommunen har engasjert en rådgiver som anbefalte kommunen å ta på seg risikoen for Stokkekaia-området. Det er ubegripelig at kommunen tok på seg dette ansvaret. Skjer her noe om ett år eller fem, sitter kommunen med begge beina i grautfatet. Dessverre, sa Mork.