Det er strålende. Og det er all honnør til en fantastisk jobb som våre medarbeidere gjør. Men jeg må samtidig være så ærlig å si at jeg kjenner på irritasjonen fra den økonomirunden vi hadde i kommunestyret i høst, sier ordfører Henøen.

Skoleutbygging utsatt

Flertallet i kommunestyret gikk i høst inn for å utsette flere vedtatte skoleutbygginger, til store protester fra lokalmiljø og skolekretser. Henøen kjempet hardt for å få gjennomført utbyggingene som planlagt, men ble nedstemt i kommunestyret.

Forslaget om utsettelse av skoleutbyggingene kom fra Arbeiderpartiet. Et hovedargument var den usikre økonomiske situasjonen kommunen stod ovenfor.

– Gjort på feil grunnlag

– Dette viser tydelig at det ikke er noe økonomisk argument for å utsette utbyggingen. Utsettelsen er gjort på feil grunnlag, sier Henøen.

Hun vil likevel ikke ha noen omkamp om skoleutbyggingen nå.

– Nei. Nå har vi bestilt en utredning og den forholder vi oss til.

Henøen mener det ikke skal være noe mål for kommunen å ha et størst mulig overskudd.

– Vi forvalter disse pengene for innbyggerne. Vi tar inn eiendomsskatt for at midlene skal brukes til investeringer i for eksempel skoler. Det er nesten like ille å få et stort overskudd som underskudd, mener Henøen.

Bedre skatteinngang enn ventet

Regnskapet i Fræna kommune kommer ut med et overskudd på 23,3 millioner kroner etter en budsjettert avsetning til disposisjonsfondet på 11,3 millioner kroner.

Årsaken til det gode resultatet skyldes blant annet at kommunen hadde bedre skatteinngang enn forventet mot slutten av året. Avkastninger i fondsmarkedet var også høyere enn forventet, mens finansutgiftene var lavere enn beregnet. Enhetene i kommunen hadde også et samlet mindreforbruk på fem millioner kroner.

– Fræna kommunes økonomiske resultat for 2017 er sterkt, og gir et godt bidrag til å kunne gjennomføre de helt nødvendige investeringer som kommunen står foran i årene som kommer, sier rådmann Anders Skipenes.