Nesset: (Driva) Nesset kommune og Romsdalsmuseet har en vel fungerende leieavtale med Opplysningsvesenets fond (OVF) som gjelder bruken av driftsbygninga på prestegarden. Kommunen la ned en stor innsats med å ominnrede fjøset til et godt fungerende kulturhus som sto ferdig til Bjørnsonjubileet i 2010.

Etter at boplikta på prestegardene ble opphevet i 2015, bygde fondet ny prestebolig i Eidsvåg. Presten flyttet dit, og våningshuset på prestegarden ble stående tomt. I ettertid har det vært forhandlet med fondet om en langsiktig leieavtale også for våningshuset. Kommunen har tidligere signalisert at det kan anlegges et litteraturmuseum i hovedhuset som blant annet også er i bruk under Bjørnsonfestivalen.

– Overraskende

Bjørn Ølander fra Romsdalsmuseet har vært med i forhandlingsutvalget sammen med ordfører Rolf Jonas Hurlen, styreleder for Romsdalsmuseet, Anders Tallerås, og Ola Tjelle som i egenskap av leder for brukerstyret for prestegarden har ledet forhandlingene med fondet.

Ølander sier de nesten var i mål med en 80-årig lang leieavtale for våningshuset, da OVF plutselig ombestemte seg før jul. Da kom det signal om at fondet ønsket å selge prestegarden med alle bygningene på tunet.

– Det kom overraskende på oss, sier Ølander.

Han sier det er mye som må avklares før et salg eventuelt er avgjort.

– Det er et stort vedlikeholdsmessig etterslep på hovedbygningen. Det må skiftes både tak, utvendig kledning og vinduer. Kostnaden har vært anslått til 2,5 til 3 millioner kroner. Innvendige utbedringer ser vi for oss at vi kan klare ut med sjøl.

– Måtte tenke annerledes

Anne Barbo i OVF sier dette om helomvendingen:

– Vi måtte tenke annerledes etter at boplikten ble opphevet. Det er bakgrunnen for at vi nå heller ønske å selge enn å leie ut prestegarden. Kommunen og Romsdalsmuseet har vært veldig gode leietakere på Nesset prestegard. Vi har ikke forhandlet ferdig hvordan et salg skal løses, men det kan være aktuelt å selge til en stiftelse bestående av kommunen, Romsdalsmuseet og kanskje også Opplysningsvesenets fond. Det er noe som ikke er tatt stilling til ennå.

– Det er ikke aktuelt å legge prestegarden ut for salg på det åpne markedet?

– Nei, det er uaktuelt. Vi ønsker å selge til en eier som kan sikre allmennhets tilgang og ikke minst kunne videreformidle historien til garden. Vi er i god dialog med forhandlingsutvalget og håper å bli enige om ikke altfor lang tid. Dette er ikke noe vi ønsker skal dra ut i tid, sier Barbo.

– Spørsmål om betingelser

Leder av brukerstyret for prestegarden, Ola Tjelle, bekrefter at signalene om salg kom overraskende.

– Saka tar en ny vending når vi nå skal forhandle om kjøp. Kjernespørsmålet blir betingelsene vi kan overta på. Det blir snakk om å overta ansvaret for mange freda bygninger inkludert hovedhuset. Vedlikeholdet på hovedhuset har vært forsømt i mange år. Nå får vi avvente forhandlingene. Det kan vi være at vi som eier er bedre stilt til å få eksterne midler fra blant andre riksantikvaren enn som leietakere., Tjelle viser til at jord og skog ikke skal selges. Det må derfor en delingssak til i kommunen før alt er på plass.

Denne saka sto først i Driva.