MOLDE: De aller fleste av oss gjør det: kaster ting i restavfallet som burde vært kildesortert. Derfor vil Romsdalshalvøya Interkommunale Renovasjonsselskap (RIR) at du heretter har søppelet ditt i gjennomsiktige sekker når du kommer til gjenvinningsstasjonene. Svarte sekker blir sjekket.

– Det stemmer, sier RIR-sjef Jan-Egil Korseberg.

– Vi ønsker at de som kommer hit skal bruke gjennomsiktige søppelsekker. Så vi ser at avfallet kastes på riktig sted.

– Hva skjer med dem som har knyttet igjen de svarte sekkene?

– Betjeningen på gjenvinningsstasjonen vil nok be om å få se oppi, sier Korseberg.

Vet ikke

Søppelsekkontrollen gjelder altså de som sjøl har med seg avfall til gjenvinningsstasjonene, typisk etter garasjerydding eller oppussing. På gjenvinningsanlegget i Årødalen er det tydelig merket hva som skal kastes hvor. Men når avfallet er pakket i svarte sekker som er knyttet igjen vet ingen om det kastes rett. Eller i det hele tatt er sortert. Som for eksempel batteriladeren som RIR’s informasjonsrådgiver Arne Buseth holder fram. Den har noen kastet i restavfallet, noe de absolutt ikke skulle gjort. Batteriladeren satte seg fast i avfallskverna på anlegget så stikkflammer og svart røyk sto ut.

– Dere stoler rett og slett ikke på at de svarte sekkene folk har med inneholder det eieren gir inntrykk av?

– Det går egentlig ikke på at vi ikke stoler på folk. Vi tror at de aller fleste gjerne vil sortere avfallet riktig. Men mange vet ikke hva som skal kastes hvor. Da er det lett at porselen og malingsrester havner i bunnen av sekken med restavfall. Med gjennomsiktige sekker vil det bli mye mer effektivt å hjelpe kundene med å kaste riktig, sier Korseberg.

– Syndes det mye mot sorteringsreglene?

– Vi har ingen god statistikk som viser hvor mye som havner feil på gjenvinningsstasjonene. Men vi vet en del om hva folk gjør hjemme, og det er et stort potensial for bedre kildesortering. Det vi er spesielt bekymret for er farlig avfall som kastes feil.

Ikke påbud

Flere og flere steder i landet blir det nå innført gjennomsiktige avfallssekker. En del steder er det også kommet påbud om det. Har du ikke gjennomsiktig avfallssekk må du returnere med søppelet ditt.

Så langt vil ikke RIR-sjefen gå.

– Nei, vi vil ikke gjøre gjennomsiktige avfallssekker til et krav. Vi velger å gjøre det til en tydelig oppfordring.

RIR har også tatt kontakt med forretninger og varehus rundt i distriktet for å sikre at de har gjennomsiktige sekker til salgs.

Stort potensial

RIRs egne undersøkelser viser at det er et stort potensial for forbedring av kildesorteringen blant folk flest. En omfattende analyse i husstandene fra 2017 viser at 56,8 prosent av det som ble kastet i restavfallet kunne vært sortert ut og kastet sammen med kildesortert avfall.

Det er særlig matavfall, plastemballasje og papp og papir som ikke blir sortert ut. Per innbygger utgjør det årlig 40,6 kg avfall kastet i restavfallet som i teorien kunne vært sortert ut og gjenvunnet.

– Hva tenker du om disse tallene?

– Vi ligger bra an sammenliknet med resten av landet, men vi skal bli bedre. Vi skal i de kommende månedene sette inn ressurser på informasjon for å få bedret sorteringen, sier Korseberg.

Slik skal det gjøres, viser Arne Buseth. Ta med avfallet ditt til gjenvinningsstasjonen i gjennomsiktig sekk. Foto: Bjørn Brunvoll