Dette går fram av et brev kommunens kontrollorgan har sendt til ordføreren i Eide. Brevet legges fram for kommunestyret som referatsak kommende torsdag.

Startet i 2013

Allerede 3. mars 2015 behandlet kontrollutvalget rapporten om revisjonsprosjektet fra 2013; «Ressurser til barn med spesielle behov i skole og barnehage i Eide kommune».

Oppvekst- og kulturutvalget har hatt saka til oppfølging inntil den ble behandlet i utvalget 27. april 2016 og oversendt for sluttbehandling i formannskapet 12. mai 2016 og kommunestyret 26. mai samme år.

– Det går for sakte

Kontrollutvalget har ennå ikke avsluttet saka da det ikke er tilfreds med oppfølgingen av kommunestyret sine vedtak fra 2013 og 2016.

– Det har nå gått 4,5 år siden anbefalingene ble vedtatt i kommunestyret, og ennå er en ikke i mål med oppfølgingen. Det går for sakte, og dette går ut over barn og unge som mottakere av tjenestene, skriver utvalgets leder Kåre Vevang og rådgiver Sveinung Talberg i brevet til ordføreren.

Ser på PPT

Kontrollutvalget registrerer at flere av problemstillingene og utfordringene knytter seg til PPT (pedagogisk-psykologisk tjeneste) som ikke er bemannet slik at sakene blir effektuert raskt nok.

Kontrollutvalget har bestilt en forvaltningsrevisjon av PPT. Rapporten fra denne vil være klar i vår for behandling i kontrollutvalg og kommunestyre.

Vedtaket i 2013

Eide kommunestyre behandlet revisjonsrapporten i møte 30. mai 2013, og fattet følgende vedtak:

1. Eide kommunestyre tar forvaltningsrevisjonsrapporten «Ressurser til barn med spesielle behov i skole og barnehage i Eide kommune» til etterretning og slutter seg til de anbefalingene som kommer fram i rapportens avsnitt 9 under Samlede vurderinger og anbefalinger.

2. Kommunestyret ber rådmannen om å sørge for at revisjonens anbefalinger i avsnitt 9 blir fulgt og påse at dette arbeidet gjennomføres.

3. Kommunestyret ber kommunerevisjonen om å følge opp rapporten og gi skriftlig tilbakemelding til kontrollutvalget innen en periode på 12–18 måneder.

4. Det opprettes en sak med bakgrunn i de tiltak beskrevet i kapittel 9.2 som revisjonen anbefaler kommunen å jobbe videre med. Saka oversendes Komité for oppvekst og kultur. Formålet er å sikre en tett politisk oppfølging på området.»

Fulgte opp

Kontrollutvalget fulgte opp rapporten i møte 3. mars 2015, der fagsjef oppvekst kom med tilsvar om status per 19. desember 2014. Kontrollutvalget ba om en ny orientering til høsten 2015 vedrørende punktet om «Forsvarlig saksbehandlingstid i PPT». Videre ønsket utvalget en orientering i 1. halvår 2016 om de øvrige tiltak kommunen planla å iverksette.

Klarte ikke å nå målet

Kontrollutvalget fikk en ny statusoppdatering i møte 10. september 2015. Fagsjef oppvekst orienterte. Det kom fram at Eide kommune ikke hadde klart å redusere saksbehandlingstida for søknader om spesialpedagogiske tiltak i forhold til situasjonen som det ble redegjort for i mars 2015.

Kontrollutvalget avventet ny orientering om dette punktet og øvrige tiltak som skulle iverksettes i løpet av 1. halvår 2016.

Ba om tiltak i 2016

Utvalg for oppvekst og kultur behandlet i møte 27. april 2016 spesialpedagogiske tiltak der en ba kommunestyret gjøre vedtak om tiltak som kunne bidra til at flere barn kan nyttiggjøre seg det ordinære tilbudet. Her svarte altså utvalget ut kommunestyret sitt vedtak av 30. mai 2013.

Kritisk til tidsbruken

– Kontrollutvalget er kritisk til at det går tre år fra kommunestyrevedtak fattes til oppfølging i Utvalget for oppvekst og kultur, står det i brevet.

Får jevnlig oppdatering

Eide kommunestyre vedtok innstillingen fra utvalg for oppvekst og kultur i møte 26. mai 2016. Kontrollutvalget har jevnlig i sine møter etter dette fått statusoppdateringer fra fagsjef oppvekst om videre tiltak og oppfølging, ifølge brevet.

Kåre Vevang. Foto: Oddbjørn Harnes
Egil Strand (H). Foto: Oddbjørn Harnes