Tildelingen av oppdraget med å bygge det nye Åndalsnes helsehus er så omstridt at saka havner for Romsdal tingrett. Det er entreprenørselskapet Veidekke, som kommunen bedømte til å ha nest beste løsning for design og pris, som har stevnet Rauma kommune for retten. Veidekke mener konkurrenten HENT, som Rauma kommune valgte, burde vært ekskludert fra anbudskonkurransen, og at Veidekke skulle vært den foretrukne entreprenøren.

Krever 25 millioner kroner

Veidekke krever at Rauma kommune betaler selskapet 25 millioner kroner. Beløpet gjelder det som kalles positiv kontraktsinteresse. Positiv kontraktsinteresse brukes om et økonomisk tap som man mener å ha blitt påført, sammenliknet med om man hadde fått oppdraget og hatt forventet fortjeneste på det.

Forbehold om tomta

Det konkrete punktet juristene strides om, handler om grunnforholdene på helsehustomta på Troa på Åndalsnes. Var grunnforholdene så usikre at HENT skulle tatt forbehold – altså varslet kommunen om at det kunne bli ekstra kostnader knyttet til tomta og grunnforholdene? I så fall skulle ekstrakostnadene vært tatt med i pristilbudet.

Veidekke vil under rettssaka hevde at HENT burde vært utelukket fra anbudskonkurransen fordi HENT skulle ha tatt forbehold.

Avviser kravet

Rauma kommune avviser kravet fra Veidekke. Kommunen viser til at anskaffelsen av nytt helsehus ble lyst ut som en pris- og designkonkurranse med en etterfølgende samspillsfase. Kommunens opplegg var at prisen skulle telle 40 prosent, løsningen entreprenøren la fram skulle telle 40 prosent og samspillet mellom entreprenør og Rauma kommune om forprosjektet skulle telle 10 prosent.

Etter kommunens vurdering ble tilbudet fra HENT gitt 92 av 100 mulige poeng, Veidekkes tilbud ble vurdert til 82,7 poeng.

Seks entreprenører konkurrerte

Seks entreprenørbedrifter ble invitert til å delta i anbudskonkurransen. To falt ut undervegs, og til slutt sto kommunen igjen med fire tilbydere.

Etter at kommunen innstilte HENT på å få oppdraget, klaget både OBAS og Veidekke på at oppdraget ble gitt til HENT. Klagene ble avvist av kommunen.

Ordfører Lars Olav Hustad kommenterer kommunens håndteringav helsehusanbudet slik:

– Vi har leid inn profesjonell bistand fra prosjektledelsesfirmaet WSP Norge for å hjelpe oss med anbud- og byggeprosessen. I tillegg har vi lagt fram alle juridiske spørsmål som har dukket opp undervegs i prosessen, for det anerkjente advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiik som er spesialister på anskaffelses- og entrepriserett. Vi føler oss trygg på vurderingene som er gjort av disse aktørene, skriver ordfører Hustad i en redegjørelse.

Valgt for over to år siden

Det har gått to og et halvt år siden formannskapet i Rauma valgte å gi HENT anbudet med det nye helsehuset. Det skjedde 8. juli 2015. 17. februar 2016 innkalte ordfører Hustad på vegne av kommunen til pressekonferanse da kontrakten med HENT formelt ble undertegnet på Rauma rådhus. Kontrakten med HENT hadde en verdi på 246 millioner kroner.

Helsehuset tas snart i bruk

Det nye helsehuset på Åndalsnes nærmer seg ferdigstillelse. Kostnaden for bygget fullt ferdig innredet var i 2016 anslått til 362 millioner kroner. Sluttprisen havner rundt 381 millioner kroner. Helsehuset skal offisielt innvies av helseminister Bent Høie tirsdag 20. mars.

Romsdal tingrett har satt av fire dager til saka, fra 6. til 9. februar. Sorenskriver Svein Eikrem administrerer retten.

Rauma-ordfører Lars Olav Hustad sier dette før rettssaka starter:

– Dette er rettssaka som det etter mitt syn ikke burde vært brukt tid og ressurser på, verken av Veidekke, kommunen eller rettsvesenet.

– Dette er rettssaka som ikke burde vært brukt tid og ressurser på verken av Veidekke, kommunen eller rettsvesenet, sier ordfører Lars Olav Hustad (t.h.) som i 2016 signerte kontrakten med HENT. Foto: RICHARD NERGAARD