GJEMNES: Ved den forrige store kommunereformen ble Tingvoll Sørland og kommunene Gjemnes og Øre slått sammen til nye Gjemnes kommune; til sterke lokale protester.

Skapt med tvang

– Ingen ville ha det slik, det skjedde med tvang. Kommunesenter og skoleutbygging var typiske stridssaker, jeg husker det var vanskelig å få støtte til Øra som kommunesenter, forteller Ole Øverland.

– Fungerer godt

– Det ser ikke ut som om det har roet seg helt i Angvika ennå. Men etter min mening har det gått rimelig bra med Gjemnes kommune. Vi har et velfungerende tjenestetilbud og et funksjonelt sentrum. Folk trives her og får utført de tjenestene de har behov for i kommunen. Dersom vi skulle gå sammen med Molde eller Kristiansund, ser jeg med gru på kampen om sjukeheimsplasser slik vi ser det i de to byene, sier Ole Øverland til Romsdals Budstikke.

Samtidig innser han at kampen om ressursene gjennom overføringene fra staten hardner til. Det samme gjelder stadig nye krav fra sentrale myndigheter. Dette rammer små kommuner som Gjemnes hardt.

Levelige rammer?

– Det blir nokså slitsomt å drive små kommuner når rammevilkårene blir så dårlige som regjeringa har bestemt. Når det ikke ble regjeringsskifte, er det heller ingen håp om endring i de økonomiske rammevilkårene for kommuner som Gjemnes de nærmeste åra. Det er sterkt beklagelig, mener Ole Øverland.

Han følger godt med i politikken og har klare synspunkt på det som skjer.

– Kommunestyret må ikke finne på å dele opp Gjemnes. Nå får vi vente på hva Fylkesmannen konkluderer med. Dersom Angvik med flere får ja på søknaden om overflytting til Nye Molde, er alt håp ute for at Gjemnes kan fortsette som egen kommune. Da går det enten mot Molde eller Kristiansund, tror Ole Øverland.