Fra The Voice i Tyskland til UKM i Molde

Med halv tysk The Voice-deltaker og nattebilder fra Molde sentrum var det duket for UKM i Molde lørdag.
Pluss +

Miriam Linn Moll Haupt (15) var andre deltaker i «Ung kultur møtes» (UKM) på Kulturskolen lørdag ettermiddag. Og hun la lista høgt.

The Voice

Med karaoke-backup stod jenta fra Kortgarden helt alene på scenen og sang så folk fikk bakoversveis.

– Jeg har sunget og danset hele livet, og har spilt fiolin siden jeg var åtte år, sier hun om seg selv. Men lørdag var det stemmen hennes som stod i sentrum.

– Sommeren 2016 var jeg med på The Voice Kids Germany, kunne hun fortelle.

Og selv om hun ikke vant var det lett å forstå når man hørte henne synge. Til sammen 47 deltakere var påmeldt i år.

Nedgang i antall påmeldte

Leder av Molde ungdomsråd, Tuva Sivertsen (18), var arrangør for UKM i Molde. Hun var også konferansier sammen med Jachob Lyche (16). Sistnevnte var også skuespiller i filmen «UTSTØTT» som elever ved Bekkevoll ungdomsskole hadde laget.

– For å være med i Ung Kultur Møtes (UKM) må man ha fylt 10 år, men man må være 13 for å komme til fyllkesmønstringen, for klarer hun.

De som blir valgt ut fra de lokale arrangementene i hver enkelt kommune får komme på fylkesmønstringen. De som velges ut der kommer til landsmønstring.

Ingen jury

Vanligvis er det en jury som bedømmer alle deltakerne, til og med de som er med og hjelper til med utstyr og arrangementet.

– I år var det derimot så få påmeldte at vi var usikker på om det ble noe arrangement. Derfor har vi ikke hatt noen jury. I stedet har vi gjort intervju med hver enkelt deltaker. Kombinert med deres opptreden, bestemmer vi om de får dra til fylkesmønstringen.

– Må tenke nytt

UKM-kontakt Siri Kviranta fra kulturtjenesten i Molde kommune sier at UKM konkurrerer nå med flust av andre talentkonkurranser. – Det kan nok forklare noe av den dalende deltakelsen. Samtidig er ungdom i dag med på mange ulike ting, og da må de prioritere. Og flere andre aktører i Molde arrangerer store forestillinger, som tar mye tid.

Hun sier at de nå tar grep, og skal jobbe annerledes. 

– Vi kan ikke drive slik vi gjorde for 15 år siden, det er en helt ny generasjon nå. Derfor er hele forestillingen i dag filmet med flere kamera. Dette skal vi bruke for promotering på sosiale medier.

Nattbilder i Molde sentrum

Det var ti sceneinnslag (inkludert tre filmer) under årets UKM i Molde. I tillegg stilte 9 personer ut bilder. Dette var både tegninger, maleri og foto. Spesielt lagt merke til ble Andreas Tovan (16) sitt foto fra Storgata i Molde, «Neonnigts idk.»

– Jeg satt hjemme og kjedet meg en kveld, og så tenkte jeg at jeg skulle prøve med på noen nye bildeteknikker. Så jeg tok med meg det kameraet og det ene objektivet jeg har, et 50mm fastobjektiv, og et stativ. Etter noen testbilder satte jeg kamera på 30 sekunders eksponering, og bildet jeg stiller ut var resultatet.

Han går til daglig på medier og kommunikasjon på Molde videregående, og har jobbet mest med video. I fjor høst begynte han også å jobbe med foto.

– Jeg liker egentlig best å jobbe med bildene på Mac-en, etter å ha tatt dem. Da leker jeg rundt i Photoshop og alle mulige slike verktøy, for å skape noe av bildene. Men akkurat dette bildet ser ut slik som da jeg tok det. Det eneste jeg stilte på var hvitbalansen. Jeg meldte bildet på femten minutter før påmeldingsfristen gikk ut. Så det hadde vært artig om jeg gikk videre.