Når Fræna og Eide slår seg sammen til Hustadvika kommune er det ikke en rådmann, men en administrasjonssjef, som skal ha det øverste lederansvaret i kommunen. Et naturlig valg, mener Fræna-ordfører Tove Henøen (Sp).

– Denne avgjørelsen tok vi i fellesnemnda tidlig. Det var ikke noen diskusjon rundt det. Vi synes sammenslåinga var en fin anledning til å endre til kjønnsnøytral tittel, sier Henøen.

– Viktig signal

Når Molde, Nesset og Midsund slår seg sammen i 2020 blir «rådmann» endret til «adminstrasjonssjef». Vestnes har hatt «administrasjonssjef» i flere år, mens Rauma, Sandøy og Nesset lyste ut etter «rådmann» da de skulle erstatte tidligere rådmenn i fjor og forfjor. Også de øvrige kommunene i Romsdal har «rådmann».

Tove Henøen mener en kjønnsnøytral tittel gir et viktig signal om at stillingen er for begge kjønn.

– Vi har mange kvinnelige «rådmenn», og jeg mener at det å gå over til «administrasjonssjef» er et riktig steg å ta inn i en ny tid. Vi burde vært flinkere på mange områder. Det er for eksempel ikke så mange menn som vil bli «helsesøster», sier Henøen.

Ønsket ekstern utlysning

I dag er Anders Skipenes rådmann i Fræna, mens Ole Bjørn Moen er rådmann i Eide.

– Nye Molde valgte å la rådmann Arne Sverre Dahl fortsette i stillingen når Molde slår seg sammen med Nesset og Midsund. Har dere diskutert å la en av rådmennene fortsette?

– Det stod i intensjonsavtalen vi laget sammen med Eide at ny administrasjonssjef skulle lyses ut eksternt. Det handler ikke om at de nåværende rådmennene ikke er aktuelle, men om at vi ønsker en ryddig, ekstern prosess, sier hun.

– Har de nåværende rådmennene signalisert at de vil søke?

– Vi skal ha avklaringssamtaler med dem, så det kan jeg ikke si så mye om. Men jeg regner med det, sier Henøen.

Får fortsette uansett

Søknadsfrist for administrasjonssjefsjobben er 21. februar, og Henøen forteller at fellesnemnda tar sikte på en avgjørelse i løpet av april.

– Når er tilsettelse? Og hva skjer med den eller de av dagens rådmenn som ikke får jobben?

– Blir avgjørelsen tatt i april vil tilsetting skje snarest. Både Eide og Fræna kommune skal ha de nåværende rådmennene fram til 1. januar 2020. Dersom en eller ingen av dagens rådmenn får jobben som administrasjonssjef vil den eller de bli tilbudt stilling i ledergruppa i den nye kommunen, sier Henøen.