– Vi hadde gode jobber i Oslo, begge to. Vi hadde en stor og bra bolig på Nordstrand. Så bestemte vi oss plutselig for at familien skulle flytte til Måndalen. Avgjørelsen ble faktisk tatt i løpet av ei helg. Det var ikke fritt for at det ble stilt spørsmål. Det var mange som stusset. Men vi har ikke angret en dag, sier Katrine Wold Deunk (51) og mannen Jens Deunk (56).

Det er søndag og vi sitter i fellesfløyen i praktboligen på Sønstevoll. Det brenner i den høgreiste peisen, som er danskinspirert og selve hjertet i huset. Fuglehunden Frøya på 11 tar seg en lur på teppet. Katten Crazy smyger rundt i hovedstua.

Mer enn stort nok

– Vi har jo bygd et veldig stort hus. Det er mer enn god nok plass, spesielt nå som ikke ungdommene bor heime, sier Katrine.

Yngstejenta Henriette (17) er utvekslingsstudent i USA. Sønnen Henrik (20) går på skole i Ålesund. Jens har også to voksne barn fra et tidligere ekteskap. Han kommer opprinnelig fra Moss. Faren kommer fra Nederland, derav etternavnet Deunk.

På heimgarden

Boligen har de satt opp på heimgarden til Katrine, som er ekte måndalstaus. Foreldrene hennes, Aage og Astrid, er nærmeste naboer. De hadde egentlig tenkt å skille ut ei tomt, men byråkratiet strittet imot. Så det ble til at de overtok garden for å få bygd huset sitt der det ligger. Prosessen ble forsinket i to år. Men den som venter på noe godt...

– For oss er dette husprosjektet en innertier. Nå har vi bodd her i tre og et halvt år. Dette er både vårt hus og vår hytte. Vi kan ikke ha det bedre. Det er ingenting vi ville ha gjort annerlerledes. Vi har gedigen utsikt både mot sør og nord, men ingen innsyn. Vi trenger ikke gardiner, sier Jens og Katrine.

Digre panoramavindu

Huset har et bruksareal på rundt 450 kvadratmeter. I hovedfløyen, der vi nå sitter, er det digre panoramavindu mot nord og syd. Totalt rundt 70 m2 med glassflater. Mot sør ser de mot Middagstind og Nonstind, mot syd ser de Romsdalsfjorden og Oksen.

– Vi ser nye bilder hver eneste ettermiddag og kveld. Aldri det samme. Vi blir aldri lei av å sitte her i stua og bare nyte utsikten. Det gir slik en ro og slik en god følelse.

Boligen de har bygd er ikke akkurat et «husbankhus». Totalt har boligen en lengde på over 80 meter. Med vinkler som går både hit og dit. Her er det fire fløyer – foreldrefløy, voksenfløy, hovedfløy og garasjefløy. Hovedfløyen har stue og kjøkken og ligger sentralt i husets midtparti.

Kjeller i særklasse

Huset har fire romslige soverom med tihørende bad og garderober. Kjelleren er et kapittel for seg sjøl. Kjelleren er omtrent like stor som halve husets grunnflate. I kjelleren er det velvære som er i fokus.

– Her har vi treningsrom, kino og spaavdeling. Samt teknisk rom og stort vaskerom, forklarer Jens.

Før vi går en runde gjennom huset vil vi høre mer om bakgrunnen til Katrine og Jens. De bodde tross alt 15 år i Oslo før de gjorde et spesielt valg. Måndalen er en helt annen verden enn Oslo.

– Vi møttes i Tollpost Globe, det som nå heter PostNord. Jeg fortsatte der helt til vi flyttet til Måndalen. Da fikk jeg lederjobb i samme firma på Åndalsnes. Mens Jens drev med eiendom, investeringer og gründervirksomhet, sier Katrine Wold Deunk.

– Jeg ukependlet til Oslo helt til i fjor. Jeg driver fortsatt forretninger i Oslo, men har nå engasjert meg på Åndalsnes også. Jeg har kjøpt meg en bygård som jeg prøver å fylle, sier mannen Jens.

– Hvorfor flyttet dere fra hovedstaden?

– Vi skulle egentlig flytte fra vår store bolig på Nordstrand til noe litt mindre og enklere i nærheten av Oslo. Men vi følte begge på dette med stress, trafikk, køer og mye folk overalt. Vi begynte å bli mett av storbylivet. Og vi visste jo hvor godt det er å være i Måndalen, for der var vi på ferie både titt og ofte. Det var faktisk Jens som foreslo at vi like godt bare kunne flytte hit, sier Katrine.

Alt ble bestemt i løpet av ei helg. De fikk leid et staselig hus med utsikt, som onkelen til Katrine eier.

– Først hadde vi et prøveår. Dette går an! tenkte jeg. Det var en god følelse. Jeg stortrivdes i Måndalen. Roen, naturen, hyggelige mennesker. Alle blir akseptert for den man er, understreker Jens.

Kona Katrine skiftet etterhvert jobb. Hun er nå daglig leder i Wenaas Workwear, med 106 ansatte, 70 av dem i Måndalen.

– Jeg bor 100 meter fra arbeidsplassen. Gull verdt i seg sjøl, fastslår 51-åringen.

Da vet vi litt mer om de som bor i huset. Tilbake til husprosjektet igjen. Byggestart var i 2013. Svært mange dyktige lokale krefter var involvert.

– Vi har vært helt bevisst på at vi i størst mulig grad vil bruke lokale bedrifter og håndverkere. Arkitekt Kjell Kosberg har tegnet huset. Han traff nesten 100 prosent på første utkast, som ble tegnet på en serviett mens han satt på ferja tilbake, ler Katrine.

Hoveentreprenør er Brødrene Honningdal fra Vestnes. Hans Ivar Samset fra Måndalen har utført all graving. Kjetil Nerhus i Rør & Montering trekkes også fram for en meget solid utført jobb. Altmuligmannen Ragnar Tøndel likeså. Katrine og Jens vil rose alle som var involvert i det ikke direkte billige husprosjektet.

– Hvor mye husprosjektet har kostet holder vi for oss sjøl. Det har kostet flesk. Det viktige er at vi føler at vi har fått valuta for pengene. Vi har fått et hus som vi trives så godt i at vi har lyst til å være heime når vi har ferie og fritid, sier Katrine og Jens.

– Vi får aldri igjen det vi har brukt på huset hvis vi skal selge det på det åpne markedet, men det skal vi jo ikke. Vi er kommet hit for å bli, fastslår ekteparet.

Aage Wold har til og med bygd uthus tilhørende boligen, med tømmer fra egen gard. Uteområdet er trolig egnet for en egen reportasje, men det ligger under snø.

Vi blir med Jens Deunkt ned i kjelleretasjen. Han er tidligere aktiv bordtennisspiller. Det ser vi i trimrommet. Her er alt klart for en forrykende runde pingpong.

Jens blir ivrig når han viser oss kinorommet. Et meeget oppegående rom. Jens Deunk foretrekker å se Arsenal «deunke» inn mål her.

– Både jeg og sønnen vår er lidenskapelige Arsenal-fans. Jeg har lyst til å få kinorommet til å se ut som Emirates stadion på innsiden. Det må da gå an å få til en sånn tapetløsning, ler 56-åringen.

Eksklusivt preg

Vi rusler videre på varme og behagelige golv. Vannbåren varme overalt. Flotte materialer med kvalitetspreg. Fine fargekombinsjoner og stilfull innredning. Hele huset oser av kvalitet og eksklusivitet. Det er også et Sonos lydanlegg som dekker alle rom i huset.

– Jeg vil også legge til at vi har fått bygd huset på bygdas beste tomt. Ekstra stas for meg som hører heime her, sier Katrine Wold Deunk.