Tindesenteret på Åndalsnes får 2,1 millioner kroner fra fylkeskommunen for å komme ut av pengeknipa etter et krav fra skattemyndighetene.

Millionkrav

Skattemyndighetene mener at klatreveggen i Tindesenteret på Åndalsnes ikke er en naturlig del av et tindesenter. Skatt Midt-Norge har derfor sendt skattekrav på 4,2 millioner kroner til Norsk Tindesenter Eiendom AS. Disse pengene har ikjke tindesenteret. De har derfor henvendt seg til Møre og Romsdal fylkeskommune og Rauma kommune om å få ekstra aksjekapital på 2,1 millioner kroner fra hver av eierne.

Fylkeskommunen betaler sin del. Det ble klart da fylkesutvalget enstemmig sa ja til å gå inn med 2,1 millioner kroner i ekstra aksjekapital i Norsk Tindesenter Eiendom AS. Fra før har fylkeskommunen gått inn med 8 millioner kroner i aksjekapital til tindesenteret.

Garantiansvar

I fylkesutvalget var oppfatningen blant et flertall av politikerne at fylkeskommunen måtte ta sin del av ansvaret ettersom fylkeskommunen hadde påtatt seg et garantiansvar for Tindesenteret.

– Bordet fanger. Vi sitter med garantiansvaret. Jeg synes det er fantastisk det man har fått til med Tindesenteret på Åndalsnes. Selskapet har mye større verdi enn kroner og øre i aksjekapitalen. Ringvirkningene er betydelige. Det er ikke kjekt å få slike saker som denne. Fylkeskommunen må sørge for at vi blir styrket i styret for Tindesenteret, sa Charles Tøsse (H) i fylkesutvalget.

Knut Støbakk (KrF) var enig i at fylkeskommunen skal bidra med mer penger inn i Tindesenteret. Men Støbakk etterlyste hvor de andre aksjonærene, utenom fylkeskommunen og Rauma kommune, er når selskapet trenger mer kapital.

– Hvor er de andre aksjonærene når det skal være et spleiselag? sa Støbakk. Han etterlyste også regnskap for tindesenterets drift.

– Jeg forventer at Møre og Romsdal fylkeskommune går sterkere inn i styret for selskapet, sa Støbakk.

– Tvilsom tilleggsskatt

Torgeir Dahl (H) mente også at fylkeskommunen må bidra med aksjekapital til Norsk Tindesenteret Eiendom AS, med samme beløp som vertskommunen Rauma kommune.

– Tilleggsskatten Skatt Midt-Norge har ilagt Tindesenteret, er urimelig høy, i ei sak som etter mitt syn er tvilsom. Det er merkelig at en klatrevegg vurderes som unaturlig å ha i et tindesenter, mente Torgeir Dahl.

Frank Sve (Frp) ønsket en prinsipiell gjennomgang av hvordan fylkeskommunen bruker penger på reiselivssektoren. Sve mente at fylkeskommunen øste ut millioner av kroner til selskaper.

– Hvordan skal fylkeskommunen komme seg ut av selskap vi har hjulpet i gang og bidratt til har kommet over kneika, spurte Sve. Han stemte likevel for å gi Norsk Tindesenter Eiendom AS 2,1 millioner kroner i ekstra aksjekapital.

Tindesenteret på Åndalsnes. Foto: Richard Nergaard