MOLDE: 10. januar reiste jentene nedover til Arusha i Tanzania. De er ikke heime i Molde igjen før langt ut i april. Tiden i Tanzania skal de bruke på å jobbe på et barnehjem og på en spesialskole for barn. Foreløpig har mye av tida gått med på å tilpasse seg en helt annen hverdag, både faglig og sosialt.

– Det var en stor overgang. En god del kulturforskjeller. For eksempel er det viktig at vi dekker oss til mest mulig og ikke går med mye bar hud. Det kan bli varmt når det er 30 grader, sier de to på telefon fra Arusha.

– Vi føler fortsatt at vi er i en startfase hvor mye er nytt. Men vi trives bedre og bedre.

Prøvekaniner

Anna og Hanne er de første studentene fra 3. året på vernepleierutdanningen i Molde som deltar på utvekslingsprogrammet laget av skolen. Erfaringene de tar med seg tilbake til Molde blir viktige for å utvikle utvekslingsprogrammet videre.

– Vi føler oss litt som prøvekaniner, ler de.

Barnehjemmet de skal ha sin praksis på har 21 barn i alderen sju til 16 år, halvparten gutter og halvparten jenter.

– Det er et veldig veldrevet barnehjem. Men det er samtidig store forskjeller fra hjemme. Barna her er veldig sjølstendig, når det kommer til klær og slike ting så ordner de alt sjøl. De har ikke iPader og mobiler og andre ting som barn i Norge tar som en selvfølge, men de setter veldig stor pris på det de har. Ikke minst det at de får gå på skole, sjøl om det er svært lange skoledager. Her blir de hentet halv sju om morgenen og er ikke tilbake før sekstiden om kvelden. Da går de og vasker skoleuniformen, sier Anna.

Mye å lære

De to studentene mener det er mye å lære og dra nytte av seinere, sjøl om forskjellene er store.

– Men mange av problemstillingene er like, og det er veldig interessant å se hvordan de løser oppgavene her, ut fra de forutsetningene som er.

Den første tida har de to Molde-studentene jobbet mye med å skape relasjoner til barna. – Etter hvert håper vi kunne bidra mer med det vernepleierfaglige.

Ingen hjemlengsel

Når de ikke er på jobb bor de på et vandrerhjem hvor det også er mange andre studenter fra andre land. Foreløpig er de ikke plaget av hjemlengsel.

– En viktig grunn til at vi søkte oss hit var muligheten for å bli kjent med en helt annen kultur.

Vi har vært i Kenya, skal til Zanzibar og på safari. Det er en mulighet som kanskje bare kommer en gang i livet, mener Hanne.

Arrangerer seminar

Også høgskolelektor Siv Sæbjørnsen og førsteamanuensis Anne Botslangen fra Høgskolen i Molde er i Tanzania på et to ukers opphold som en del av utvekslingsprogrammet. De skal blant annet arrangere et seminar.

– Planen her er at studenter og lærere fra Molde bidrar med vernepleierfaglige forelesninger, sier Sæbjørnsen.

– Det er ikke sikkert at alt går helt etter planen, men vi følger den så langt som mulig. Neste år er vi kommet litt lenger og drar forhåpentlig nytte av å være mer erfarne og klokere.

– Viktig fordi verden henger sammen

– Vi er bare i startgropa med utvekslingsprogrammet, sier førsteamanuensis Hans Petter Iversen ved avdeling for helse og sosialfag ved Høgskolen i Molde.

I tillegg til Tanzania har høgskolen også utveksling med Norwich i England.

– Meningen er at dette skal utvikle seg til et større utvekslingsprogram. Vi håper i 2019 å få arrangert en felles forskningskonferanse og med det begynne utveksling av lærere også.

– Hvorfor er dette viktig?

– Internasjonaliseringa i høgere utdanning blir stadig viktigere. Verden henger sammen, fordelingen av fattigdom og rikdom er et eksempel på det. Her er det mye å lære av hverandre, både når det gjelder helsefaglige og sosialfaglige problemstillinger, sier Iversen.

Det har de siste åra kommet en god del kritikk mot såkalt barnehjemsturisme, at frivillige reiser til fattige land for å arbeide på barnehjem for opplevelsens skyld, og gjør mer skade enn godt. Iversen mener det ikke kan sammenliknes med utvekslingsprogrammet.

– Nei, dette er et gjensidig prosjekt – det går begge veger. Her inngår blant annet et seminar for gjensidig kunnskapsutveksling, sier Iversen.

Fra venstre Suzzie, Joseph, Hanne og Dorcas. Foto: PRIVAT
Å handle inn på markedet er en daglig rutine for Anna (til venstre) og Hanne. Foto: PRIVAT