Naas Kalksteinsbrudd AS fikk tillatelse til midlertidig å sette opp mannskapsbrakke på 15 kvm. ved Snipa 21. november 2005, i forbindelse med prøveboringer og boring av sjakt i fjellet. Tre år seinere (21. oktober 2008) fikk bedriften tillatelse til å opparbeide midlertidig driftsveg for 3 år. Begge tillatelsene er utgått for lenge siden.

Politikerne synes det nå har gått lang nok tid og krever fjerning av både brakke/hytte og anleggsveg.

– Overmoden sak

Ordfører Egil Strand (H) sa at saka er overmoden for et vedtak etter at det nå har gått mange år siden tillatelsene var gyldige.

Ragnvald Olav Eide (V) lurte på om det har vært noen utvikling av planene for å utnytte vegen og fjellet til turistformål. Som kjent viste bedriften tidligere tegninger av et spektakulært konferansesenter på fjellet.

Strand svarte at planene virker å være der, men ingenting er fremmet for kommunen så langt.

– Brakkeanlegget ligger på et sameie, som ikke aksepterer at det skal ligge slik, sammenfattet han situasjonen akkurat nå.

Tid for avklaring

Saksbehandler Magna Bergem opplyste at administrasjonen ikke vet hva som skjer med prosjektet oppe på fjellet. Tida går, ingenting skjer, og en føler at det er på tide med ei avklaring.

Birgit Dyrhaug (Sp) spurte hva som vil skje videre etter et påbud om fjerning.

Rådmann Ole Bjørn Moen sa vedtaket blir effektuert på vanlig måte etter at en eventuell klagebehandling er ferdig. Mulige tvangstiltak vil en ta stilling til i neste runde.

«Blåfjell Panorama»

Parallelt med prosjektet prøveboring har bedriften hatt gående en plan om konferansebygg på toppen av fjellet, med atkomst gjennom en tunnel fra gruvesystemet i berget. Skissa som ble presentert for noen år siden viser et bygg som er en god del større enn det som nå er sendt inn til kommunen under navnet Blåfjell Panorama.

Endret bruk av bygningen

Det var i forbindelse med leting etter gjenværende kalkressurser at Naas Kalksteinsbrudd trengte en brakkerigg på fjellet. I 2005 ble det gitt midlertidig tillatelse til å sette opp ei mannskapsbrakke på 15 kvm. uten innlagt vatn og uten vegframføring i forbindelse med boring av sjakt og diverse prøveboringer. Ifølge kommunen har imidlertid bygningens størrelse, karakter og bruk endret seg siden tillatelsen ble gitt. Det pågår ikke lenger reelt og nødvendig anleggsarbeid i området. Forutsetningen for at det kunne stå ei anleggsbrakke der er ikke lenger til stede, og brakka skal i henhold til tillatelsen fjernes.

Brakka dekker nå et areal på opp imot 70 kvadratmeter.

– Brudd med tillatelsen

– Det faktum at brakka har endret karakter fra å være en nødvendig mannskapsbrakke til angivelig å bli en fritidsbolig med innlagt vann og strøm, og med kjøreveg helt fram, er brudd med forutsetningene for tillatelsen. Det er i strid med planformålet for området, og Eide kommune har ikke gitt tillatelse til en slik etablering, skriver saksbehandler.

Anleggsvegen skulle fjernes

I 2008 fikk Naas Kalksteinsbrudd tillatelse fra Eide kommune til opparbeidelse av midlertidig driftsveg (3-årig) slik at det på en forsvarlig og sikker måte kunne utføres geologiske undersøkelser og eventuelt andre nødvendige arbeid.

Fylkesmannen hadde ingen innvendinger til tiltaket i og med at det ikke gjaldt tilkomst til område regulert til turistformål samt at det ikke berørte vesentlige jord- og skogbruksinteresser. Som vilkår for tillatelsen skulle driftsvegen fjernes snarest etter at prøveboringen var foretatt, og ikke seinere enn tre år etter at vedtaket var fattet. Så langt mulig skulle traseen viskes ut slik at sluttresultatet tilnærmet ble likt opprinnelig terreng.

Veg helt fram

– I etterkant er vegen ført helt fram til bygget som skulle benyttes som mannskapsbrakke. Den midlertidige driftsvegen er ikke lenger nødvendig til det formålet tillatelsen ble gitt for, og skal i henhold til vilkåret i tillatelsen fjernes. Forutsetningene for at vegen ble tillatt bygd er ikke lenger til stede. Dispensasjonen fra forbudet mot motorisert ferdsel i utmark er dermed også utgått, konkluderes det i saksgjennomgangen.

Fra venstre Birgit Dyrhaug (Sp), Eli Sildnes (H), ordfører Egil Strand (H), Rune Strand (Ap), Kari Nergård (Ap) og rådmann Ole Bjørn Moen.
Et påtenkt byggeprosjekt oppe på fjellet Snipa, over kalkgruva.
Brakkehytta består av sammensatte stålkonteinere som står på fjellplatået over kalksteinsgruva like ved toppen Snipa (685 moh.). Foto: Oddbjørn Harnes