– Spesielt i morgenrushet var det en del forsinkelser, spesielt inn mot Molde fra øst, sier avdelingsleder Kjetil Sunde i Nettbuss AS i Molde.

Han forteller at det gikk svært sakte i trafikken inn mot sentrum, både på øvre og nedre innfartsåre.

– Bussene våre har ikke noen spesielle problemer med kjøreforholdene slik de er i dag, men det er mange personbiler som sliter og skaper kø. Det er den øvrige saktegående trafikken som skaper forsinkelsene for bussen, sier Sunde.

Brukte skolebussene

Særlig var det rute 701, fra Årølia til Djupdalen, som var hardt rammet, samt 714, Molde - Hjelset - Roaldset - Kleive - Ødegård.

– Når skolebussene var ferdig satt vi disse inn i rutene med forsinkelse for å ta unna trafikken og prøve å hente oss inn. Men på det verste kom jo ikke disse bussene seg fram for å starte i ruta heller, sier Sunde.

Han trekker fram en kort og intenst periode fra litt over åtte og til halv ni, da sto trafikken nesten stille fra Årø og inn mot byen.

– Det er klart når det står biler og spinner i rundkjøringa ved Roseby, så forplanter problemet seg og bussene våre får problemer. Men alt i alt har det bare vært noen forsinkelser, det må nok folk bare regne med på dager som i dag, sier Sunde.

Utfordringer flere steder

Også Boreal Buss, som kjører rutebuss og skolebuss i Fræna, Eide, Midsund og Aukra, har opplevd tirsdagens kjøreforhold som krevende.

– Det har vært utfordringer, men vi har ikke hatt noen konkrete hendelser med bussene våre. Vi er veldig opptatt å kjøre etter forholda, sier driftsleder Marit Eidsæther i Elnesvågen.

Hun forteller at det er noen sideveger og grusveger som i noen tilfeller ikke blir kjørt, når forholda ikke er gode nok.

– Vegvedlikeholdet er veldig viktig for oss. Spesielt på små og avsidesliggende veger, som er skoleveg for mang barn, og vi må derfor kjøre der hver dag, sier Eidsæther.

Sikkerheten prioriteres

Hvis det ikke er tilstrekkelig brøytet eller strødd, kan det bli endring på ruta, noe sjåføren vurderer fra dag til dag etter forholda.

– Vi setter alltid sikkerheten først, både for våre sjåfører og passasjerer. At noen kommer for sent til skole eller arbeid blir prioritert i andre rekke, sier Eidsæther.

Boreal har rett over 30 busser i trafikk på morgenkvisten. Noen små forsinkelser ble det.

– Inn mot Molde ble det noe forsinkelse. Ved Romsdal videregående skole vet jeg at en buss sto fast i bakken, vår buss valgte å ikke kjøre opp bakken på dagens forhold, sier Eidsæther.