MOLDE: Tidligere fylkespolitiker Per Steinar Husby (V) fra Sunndal gikk i Romsdals Budstikke onsdag ut og sa at vi nå må bruke muligheten til å bygge en sterk region med utgangspunkt i det nye sjukehuset. Han lanserte begrepet «Sjukehustriangelet», som en overbygning for framtidige vegprosjekt fra Hjelset i retning mot Sunndal, Kristiansund og Molde.

– For det første deler jeg veldig mye av analysen Per-Steinar Husby tar opp i intervjuet. Jeg har i ulike fora nettopp sagt at det nye sjukehuset helt sikkert vil være et viktig element for å bygge sammen arbeidsmarkedene i Kristiansund-regionen og Molde-regionen, sier Torgeir Dahl.

– Mye pendling

– Vi vet at det kommer til å bli stor grad av pendling fra Kristiansund til Hjelset, og tilsvarende fra Molde. Vi ser også at både Nesset og Gjemnes nå posisjonerer seg i forhold til å bygge ut boligområder knyttet opp mot nye arbeidsplasser på Hjelset i forbindelse med sjukehuset, sier Torgeir Dahl.

Han viser til at Romsdal regionråd støtter innspillene fra Nordmøre i forhold til å bygge ut nye vegløsninger fra Kristiansund til Hjelset.

Behov for å bygge ut

– Vi ser at sjukehuset vil medføre behov for i større grad å bygge ut vegløsninger på E39 mot Kristiansund, og tilsvarende innover mot Sunndal. Greier Nordmøre og Romsdal nå å forene krefter i forhold til å få fram disse prosjektene prioritetsmessig, vil det være et godt grep i forhold til å få dem fram ved neste revidering av Nasjonal transportplan, sier Torgeir Dahl.

Han mener Samspleis, som Per Steinar Husby antydet muligheten av, kan brukes som en overbygning her. Per Steinar Husby var i sin tid for øvrig initiativtakeren til Samspleis.

– Sterkere fylke

Torgeir Dahl framholder at han er opptatt av å bygge fylket sterkere.

– Møreaksen vil bygge sammen arbeidsmarkedene i Molde og Ålesund. Hafast vil gjøre det mellom ytre søre Sunnmøre og Ålesund. Tilsvarende må vi tenke mot Nordmøre, hvor vi kan bygge sammen Kristiansund-regionen og Molde-regionen, sier Torgeir Dahl.

– Ja, det har det selvfølgelig. Vi trenger den kritiske massen som er i fylket allerede. Får en ytterligere ønsker om regionskifte, vil det svekke både Nordmøre og dagens Møre og Romsdal. Det er viktig at vi nå begynner å tenke helhetlig. Det gjør vi eksempelvis gjennom fylkeskommunens engasjement for å få flere statlige arbeidsplasser til fylket. Vi har støttet prioriteringene der, med Nordmøre og Kristiansund som må styrkes. Så må vi greie å ta perspektivet at det som er bra for Nordmøre også er bra for Romsdal, og motsatt, sier Torgeir Dahl.