Onsdag og torsdag ble det gjennomført kurs på Skaret for løypekjørere og anleggseiere i Møre og Romsdal. Nå blir det flere humper, kuler, svinger og hopp i skianleggene.

Idrettselever fra Romsdal videregående skole var først ute til å teste den nye tilretteleggingen på Skaret. Også barn fra Øverland barnehage var på plass for å prøve sine skiferdigheter i de mange småbakkene.

De som i disse dager tar turen til Skaret vil oppleve at stadionområdet er opparbeidet på en ny måte. Stig Aambø i Møre og Romsdal skikrets forteller at de var kjapt frampå da Norges Skiforbund tilbød seg å komme for å gjennomføre kurs om tilrettelegging for ny skiaktivitet. Målet er nye basisanlegg for allsidig skileik flere steder rundt om i fylket.

Teknikk og balanse

– Vi har hatt med 22 deltakere fra flere anlegg og klubber. Det er vi godt fornøyd med. Dette er frivillige som står på og jobber med løyper og skianlegg på sine steder. Da Norges Skiforbund meldte at de ville reise rundt og kjøre kurs som dette, var vi kjapt frampå og meldte oss. Fire personer derfra har vært med som kursledere. Det er nytt med en slik offensiv satsing som dette, sier han.

– Vi ønsker å bruke snøen til å utforme artige basisanlegg. Vi håper på økt rekruttering og allsidig bruk av anleggene. Også for de beste vil slike anlegg være knakende bra. Her lærer utøverne teknikk og balanse som de ikke vil oppnå i en vanlig preparert løype. Det eneste som kreves for å få til dette er snø, arbeidskraft og drivstoff til tråkkemaskinene. Nå er det meste trening. Etter hvert tror jeg vi kommer til å se slike anlegg bli brukt også i konkurranser, sier Aambø.

Mest for barn og ungdom.

Per Christian Gillebo, som kjører løyper på Ørskogfjellet, fikk ny inspirasjon og nye ideer.

– Jeg synes dette var veldig positivt. Det er mange meninger om slike anlegg. Derfor bra å få lære mer om hva som er rett og galt. Ikke minst hva vi kan gjøre for at det skal bli mer spennende for barn og ungdom å bruke anleggene. Men også voksne vil ha nytte av dette. På Ørskogfjellet har vi store områder vi kan bruke for å bygge anleggsparker som dette. Vi har flater og bakker som kan brukes. Humper, kuler og svinger er slikt som trekker til seg barn og ungdom, sier Gillebo.

Skileik i Rauma

Bjørn Kjetil Krohn, som kjører løyper i Skorgedalen i Rauma, er enig med sin kollega på Ørskogfjellet.

– Jeg har fått mye fin inspirasjon som vi kan bruke i vårt anlegg. Det var mye interessant å få med seg. Jeg har trua på å få enda mer leik inn i anleggene våre. Dette er helt klar noe de yngste vil ha. Da må vi lære det, sjøl om det kan være litt tidkrevende for oss som kjører tråkkemaskinen, sier Krohn.