Spørreundersøkelsen som Terje Tovan presenterte torsdag, om hva slags fjordkryssing innbyggerne i området ønsker seg, har skapt debatt.

– Ønsker ikke Møreaksen

Undersøkelsen skulle avdekke om folket ønsker Romsdalsaksen framfor Møreaksen, og ifølge Norstat, som gjennomførte undersøkelsen, foretrekker 53 prosent av de spurte Romsdalsaksen. 38 prosent vil ha Møreaksen, mens ni prosent ikke har noen oppfatning om dette.

– Folkemeningen er soleklar. Stadig flere foretrekker Romsdalsaksen. Flertallet ønsker ikke Møreaksen, sa Terje Tovan da han presenterer tallene for media.

– Useriøs undersøkelse

Britt Janne Tennøy i Molde Høyre var en av dem som reagerte nesten umiddelbart.

– Etter min mening er Tovans spørreundersøkelse useriøs, skrev Tennøy i et leserinnlegg på Rbnett.

Hun mente spørsmålsstillingen var villedende – og at det var gjort endringer i måten spørsmålene ble formulert på i undersøkelsen. At Møreaksen er den vedtatte løsningen for kryssing av Romsdalsfjorden, mener Tennøy er en viktig opplysning, og fortalte at denne informasjonen var utelatt da to fra hennes familie ble oppringt fra Norstat.

At vegløsningen som er planlagt øst for Molde sentrum ble presentert som en del av Møreaksen reagerte hun også på.

Hva spurte de om?

Tovan svarte henne med å vise til de formuleringene som var avtalt brukt i telefonintervjuene – der var informasjonen om at Møreaksen er det vedtatte prosjektet med.

Tennøy har imidlertid opptak fra et av intervjuene som ble gjort i undersøkelsen – her er denne informasjonen utelatt. Dette opptaket har også Romsdals Budstikke fått.

Har opptak

Administrerende direktør i Norstat, Nina C. Kulås, forteller at det gjøres opptak av alle intervjuene i slike undersøkelser, men da kun av intervjueren, ikke vedkommende som svarer. De kan dermed kontrollere spørsmålene som er stilt i etterkant.

– I spørreundersøkelsen om Møreaksen og Romsdalsaksen – ble det alltid sagt at Møreaksen var den vedtatte løsningen?

– Norstat har et godt apparat rundt kvalitetssikring i slike undersøkelser. Vi har imidlertid fått med oss at det har vært diskusjoner rundt dette, så vi har derfor tatt en rekke stikkprøver. Vi har gått gjennom mange av de intervjuene som er gjort, og kan bekrefte at dette punktet ble tatt med i spørsmålsstillingen.

– Ble det gjort endring underveis på spørsmålsstillingen?

– Det ble ikke gjort noen endringer underveis. Det er den samme undersøkelsen som er brukt for alle 1.000 intervju som er gjennomført.

Når vi konfronterer Norstat-sjefen med at en ledende Høyre-politiker i Molde karak- teriserer undersøkelsen for useriøs, svarer hun følgende:

– Norstat legger alltid en høy metodisk standard til grunn i våre undersøkelser. Det er også tilfellet for denne undersøkelsen. Vi har gjennomført 1.000 intervju. Dette gir en feilmargin på tre prosent. Omfanget på undersøkelsen gir stor grad av sikkerhet for konklusjonene.