KRISTIANSUND: Gåsøy bor i dag i Berlin, hvor han går under artistnavnet Yngve Gasoy-Romdal. 49-åringen har en høg stjerne på musikalscenen i Berlin, Wien, Hamburg, og vi skal tilbake til Perledryss 2013 for å finne Gåsøy på en scene i Møre og Romsdal. Men 2. februar går teppet opp for Cole Porter-musikalen «Kiss me Kate» under de årlige Operafestukene i Kristiansund. Der får Gåsøy snakke bredt Vikebukt-mål.

– Det er fantastisk å få spille på dialekta mi! Det gjør at jeg kan være mer spontan og ekte, sier Gåsøy, som kommer rett fra en rolle i «Cats» på Thuner Seefestspiele i Sveits, og som er klar for «Jane Eyre» ved teateret i Gmunden i Østerrike når han vender tilbake.

Metaversjon

Operafestukenes versjon av «Kiss me Kate» er resultatet av et omskrevet Cole Porter-manus signert regissør Arne Fagerholt og Espen Aukan. Handlingen er i originalen lagt til USA på slutten av 40-tallet, der en teatertropp skal sette opp Shakespeare-stykket «Troll kan temmes». Det byr på forviklinger når teaterregissøren (spilt av Yngve Gåsøy) må samarbeide med ekskona (spilt av Eli Stålhand), som er «en primadonna og et troll av ei kjerring», ifølge regissør Fagerholt.

– Musikalen byr på mye kjent musikk, og mange referanser til USA på 40-tallet. Vi ønsket å få det til å bli relevant i dag, ved å bruke skuespillernes egentlige navn, og plassere dem i Operaen i Kristiansund i 2018. Det er en skikkelig metaversjon, et sabla morsomt stykke, sier Fagerholt.

«Steike kaldt»

Låten «Too darn hot» har blitt «Steike kaldt», det stikkes litt hit og dit mot lokale kjentfolk og Festiviteten er naturligvis lokalet hvor «Troll kan temmes» skal settes opp.

– Det er et fantastisk interessant stykke. Rollen er skrevet for oss, og det blir vår versjon. Som teaterregissør i stykket skal jeg forholde meg til både ekskona og en rekke skrullinger, sier Gåsøy.

Viktige år i Vikebukt

Gåsøy, som er sønn av billedkunstner Paul Gåsøy, begynte med kirkeorgel, trombone og bratsj i sjuårsalderen, og opptrådte mer enn han gikk på skolen, ifølge eget utsagn. Det måtte bli sånn. Veien gikk via Molde, til Oslo og videre til Tyskland. På CV-en står roller i Operafantomet, Les Miserable, Mozart, Jekyll and Hyde, Evita og Jesus Christ Superstar, en rolle han ble kåret til «beste Jesus» for av tyske aviser. Han har også hatt tv-roller, blant annet i Rederiet.

– Der ble jeg myrdet da jeg skulle til Tyskland, humrer Gåsøy.

– Hvilket forhold har du til heimplassen i dag?

– Foreldrene mine bor fortsatt i Vikebukt, og jeg har en bror i Molde. Åra i Vikebukt og Molde har vært med på å forme meg, sier Gåsøy.

– Deilig å spille slem

Eli Stålhand fra Kristiansund, bosatt i Oslo, spiller ekskona til Gåsøy, og digger den trollete karakteren.

– Det er ingenting som er mer deilig enn å spille slem. Jeg liker uværsprega roller. Kjemien mellom Yngve og meg er god. Vi har ikke møttes før, og har måttet kjenne litt på hvor mye vi tåler av motstand på scena, sier Stålhand.

– Et skup

Operasjef Line Lønning Andresen er storfornøyd med å ha fått Gåsøy til «Kiss me Kate».

– Det er et skup! Han er en glitrende musikalartist. Rollen hans er ekstremt krevende, og jeg er sikker på at han kommer til å løfte stykket til nye høgder, sier Andresen.