MOLDE: Det kommer fram i en utviklingsplan som er sendt til andelseiere og brukere, som ble informert på et møte i oktober. Alle kan komme med innspill til styret innen 15. januar.

– Styret vil legge fram ei prioritert liste på årsmøtet i april. Den skal generalforsamlinga ta stilling til, og da vil også kostnadsoverslaget bli mer presist, sier styreleder Ragnar Valle i Skaret skisenter SA.

I utviklingsplanen som sekretær Sigmund Julshamn har sendt ut, er andre byggetrinn på rulleskianlegget største post med en estimert kostnad på 3,5 millioner kroner.

– Vi har allerede ei fantastisk løype, men etter videre utbygging kan lokale arrangører søke om større mesterskap. Dagens løype er 2200 meter, i tillegg har vi en trasé på 500 meter rundt stadion. Forlengelsen blir på 1700 meter, slik at løypa vil bli 4,4 mil, forteller Valle.

Kan bli gjeldfri i 2022

Regninga for første byggetrinn i 2016 endte på åtte millioner, tre millioner mer enn budsjettert. Valle sier at skisenteret har god kontroll på økonomien.

– Vi har en sunn økonomi. Per dags dato har vi en gjeld på 850.000 kroner med månedlige avdrag på 20.000 kroner. Hvis vi ikke tar opp nye lån, er senteret gjeldfritt om tre og et halvt år. Vi er derfor i posisjon til å gjøre nye investeringer og bygge ut Skaret i tida som kommer, sier styrelederen.

Det planlegges også en opprustning av turskiløypa fra Kordalen til Langdalsbu. Pris: 1,5 millioner.

– Vi vil legge ned vannposter og grøfte litt langs løypa. Dette vil gjøre prepareringa enklere og forlenge sesongen i begge ender, sier Valle.

Ny løypemaskin til 3 millioner kroner er en annen stor post i utviklingsplanen.

– Vi har to maskiner i dag

som står i oppvarmet garasje og er godt vedlikeholdt. Vi har nettopp skiftet motor på den største, men på litt sikt må denne byttes ut med en ny. Med slike forhold som vi har nå, er maskinene ute i løypene nesten daglig, sier Valle.

Spillemidler og dugnad

Maskina er en investering planlagt i 2020. De fleste punktene i planen skal etter planen gjennomføres i 2018 og 2019.

– Det blir ei gradvis utbygging der vi har kontroll på alt vi iverksetter. Det meste blir basert på dugnad, men vi håper at det offentlige kan være med og bidra i større grad enn før.

– Hva kommer først og når kan dere sette spaden i jorda?

– Først skal eiere og brukere komme med innspill. Så skal vi snevre inn lista for å bli enige om hvor vi skal begynne.

– Hvordan skal de nye investeringene finansieres?

– Inngangsbilletten for slike utbygginger er å søke spillemidler, og prosjektet er innarbeidet i friluftsplanen til både Molde kommunene og Fræna kommune. I tillegg til støtte fra det offentlige blir det egenkapital og dugnad, og det er viktig at folk støtter oss med egenbetaling og parkeringsavgift. Samtidig kan det bli aktuelt å knytte til seg sponsorer på deler av planen, sier Ragnar Valle.

Blant de mindre prosjektene er garasjeanlegg til snøkanoner, elektronisk bom, lysanlegg på stadion, storskjerm og asfalt fra fylkesveien opp til anlegget.

PS: Skaret Skisenter eies av kommunene Molde, Fræna og Eide og en rekke lokale idrettslag og organisasjoner.

Ragnar Valle. Foto: Hugo Tingvoll