Molde: Den siste uka har vært hektisk for flere i MHK Elite. I romjula ankom klubbens to nysigneringer fra Brasil, Dayane Pires da Rocha og Mariane Fernandes.

For at disse skal kunne spille i Norge kreves arbeidstillatelse fra Utlendingsdirektoratet. Det lokale politikontoret kan imidlertid gi ut en midlertidig arbeidstillatelse, mens søknaden til UDI behandles. Det var dette MHK prøvde å få tak i, men som de ble nektet.

Kunne mistet mange kamper

– Vi kunne ikke begynne prosessen før spillerne var kommet til Norge. Vi fikk beskjed av politiet at dette måtte til UDI, og at det kunne være en behandlingstid på 1-2 måneder, sier sportslig leder Carl Henrik Indbjør til Romsdals Budstikke.

I verste fall kunne det betydd at de to nyervervelsene ville gått glipp av 7-8 kamper.

– Vi skal kunne dokumentere at spillerne er profesjonelle og at vi som klubb kan dekke de økonomiske kostnadene. Det siste punktet gjør vi, og en spiller som nylig spilte VM bør være profesjonell nok, sier Indbjør og tenker på at Pires da Rocha spilte VM for Brasil så seint som rett før jul.

Tommel opp torsdag

Torsdag ettermiddag kom imidlertid kontrabeskjeden, og arbeidstillatelsen har gått i orden. Dermed er begge de nye brasilianerne spilleberettiget til søndagens eliteserieoppgjør hjemme mot Stabæk.

– Jeg ønsker ikke å si noe om hvordan dette løste seg til slutt, men vi fikk i alle fall tommel opp torsdag – og begge er spilleklare til søndagens kamp. Så får det være opp til trener Magnus Johansson om de skal spille eller ikke, sier Indbjør.

Ulik praksis

Begge brasilianerne var med troppen som reiste til Trondheim onsdag, da MHK møtte Byåsen på bortebane. Det ble jobbet helt inn til det siste for å få begge spilleklare til kampen, men til slutt ble de nødt til å se oppgjøret fra tribuneplass. Indbjør innrømmer at de lenge fryktet at de måtte klare seg uten de to spillerne i lang tid.

Etter det Romsdals Budstikke erfarer har det vært ulik praksis i hvordan man løser slike saker i de ulike politidistriktene, og at MHK har brukt hele sitt kontaktnettverk for å få de nødvendige avtalene i boks. Den ujevne praksisen har gjort at Norges Håndballforbund har tatt initiativ til et møte med UDI for å få en lik praksis i landet.

Carl Henrik Indbjør (t.v.) og Per Gjerde er glade for at klubbens nysigneringer er spilleklare. Foto: Bjørn Brunvoll