MOLDE: Roadmovien «Rett Vest», filmen der Ona spiller en sentral rolle, har allerede snikpremiert på øya, samt på Molde kino. Den 5. januar er det norgespremiere på norske kinoer. Og hovedrolleinnehaver Ingar Helge Gimle (61), som spiller transpersonen Georg Margrethe, skal på premierefest på ja, nettopp, Gimle kino i Oslo.

– Ett glass sjampanje. Så er det rett i seng, humrer Ingar Helge Gimle, som tidligere har fortalt om hvordan han har sluttet både å røyke og drikke.

– Nå bor jeg på Bjørkelangen. Og kjører mye bil, forteller skuespilleren, som har vært i Molde mange ganger med Riksteatret – men før bare hadde et forhold til navnet Ona.

– Jeg hadde aldri vært der før. Men herregud så vakkert! Og kjempespennende med fyret. Og så stilig at det bor folk der. Vi ble tatt veldig godt i mot, forteller Gimle.

I dameklær på ferja

Vi treffer skuespilleren, kjent fra en rekke filmer, tv-serier og teaterscener, på telefon på veg til førpremiere i Trondheim med regissør Henrik Martin Dahlsbakken som sjåfør.

– Det jeg også husker fra Ona, er uværet som kom. Da begynte jeg å bli pysete. Jeg ble så redd ute på båten, for meg var det store bølger, sier Gimle og forteller at han fikk styre ferja med kapteinen – iført damekostyme.

– Jeg skiftet på ferja, midt i bølgene. Kom ut igjen som dét kvinnfolket. Etterhvert ble jeg kvitt sjenansen, og tenkte ikke på det en gang, sier Gimle.

– Hvordan gikk du løs på rollen som transvestitt?

– Jeg har møtt en del transpersoner. Folk som liker å gå i dameklær av og til. De er helt vanlige folk som deg og meg, og det er ikke noe rart med det. Jeg bare spilte dette som en vanlig mann, jeg. En mann som heter Georg, som har flere sider, slik vi mennesker har, sier Gimle.

Trange strømpebukser og hår i munnen

Skuespilleren forteller at han skjønner hvorfor kvinner begynte å gå med bukser.

– Så upraktisk å sitte på motorsykkel på E6 i skjørt..! Og det var en overgang med disse trange strømpebuksene og alt det håret foran trynet. Til slutt ble det en del av Georg å ta håret vekk fra ansiktet, sier Gimle, og legger til:

– Jeg ble ikke verdens vakreste, men jeg var en stilig dame. Etterhvert begynte jeg å bli komfortbabel. Og forfengelig. Jeg fikk mine favorittsmykker. Og ville ha litt mer lebestift, sier Gimle.

– Regissør Henrik Dahlsbakken mener du gjør en av dine beste roller i filmen?

– Det er jo veldig hyggelig at en så ung mann sier det. Og litt morsomt. Men jeg er veldig takknemlig for rollen, den er skreddersydd og følsom, og i veldig nært sampsill med rollen til Benjamin, sier Gimle.

Idéen til filmen fikk Dahlsbakken da Benjamin Helstad, en av hovedkarakterene i filmen Cave, møtte Ingar Helge Gimle på kostymeprøve.

– Plutselig fikk Henrik en idé om en film om forholdet mellom far og sønn. Den unge mannen har så mange idéer, han bare tar dem fram fra skuffen. Så samler han et team, og det blir utrolig god kjemi. Ingen sier nei til Dahlsbakken, sier Gimle om den selvlærte regissøren, som er 28 år og både skriver og produserer selv - og gjerne har både to og tre filmpremierer i året. Manuset til Rett Vest skrev Dahlsbakken samtidig som han castet skuespillerne.

– Hva vil du si filmen egentlig handler om?

– Om at vi bare er mennesker i verden. Vi er i samme båt, med den samme grunnlyst på livet. Vi skal oppnå kjærlighet og lykke, og prøve å ha det ålreit med hverandre, sier Gimle.

Blir en Rett Vest 2

I NRKs dramaserie Mammon, som nylig ble historisk ved å vinne Emmy-pris, spilte Gimle den maktsyke finansministeren Erik Ullrichsen. Med den britiske tv-serien The Last Kingdom fikk han nylig sin første internasjonale tv-rolle.

– Fra så store produksjoner, til en smal sak som Rett Vest - hvordan er overgangen?

– Jobben er den samme, bortsett fra at vi på så små prosjekt jobber intensivt og lange dager. Henrik har ikke de samme ressursene, men tryller det fram fordi han jobber så beinhardt, og har dedikasjonen og hjertet for film. Det har vi i Mammon også, men det er en helt annen pengebinge. Vi får låne Stortinget når det trengs, humrer Gimle, og legger til:

– Det må stråle i øynene, du må gi alt, ellers blir det slakt. Å være i et så lite team gir ekstra glede, en egen atmosfære, en følelse av å skape noe sammen, og fortelle historien. Som jo er grunnen til at vi holder på, sier Gimle.

– Spent på mottakelsen?

– Vi er spent, og håper folk vil komme. Nå er det jo så mange som har sett Den 12. mann, kanskje de trenger en romantisk, varm komedie, sier Gimle, og avslører at det ikke er slutt for Rett Vest-gjengen.

– Det blir en fortsettelse. Det regner vi med. Jeg tror han er i gang. Kan vi si dette nå, Henrik?, spør Gimle sidemannen, før han fortsetter:

– Ja. Det er helt sikkert. Kanskje allerede i 2018. Om Ona er aktuell? Å, ja. Og med noen av de samme folkene. Og noen nye.

PS: Romsdals Budstikkes annmelder ga filmen terningkast fem. Filmen får flere gode omtaler fredag. Aftenposten gir 4 av 6 prikker og kaller den søt og sjarmerende og en roadmovie som overbeviser. P3s Filmpolitiet gir terningkast 4 og skriver «praktfullt skuespill i en litt for tynn historie».