Noen har gledet seg til Hovmesteren, noen klarer seg ikke uten Sølvguttene, mens andre alltid må ha med seg Tre nøtter til Askepott i jula. Sjøl gleder jeg meg aller mest til VM i hurtigsjakk og lynsjakk på NRK. Fem dager med verdens beste sjakkspillere i sportens Formel-1. Det blir ikke bedre enn det!

Okei – jeg innrømmer at det er litt spesielt. Ganske nerdete. Sjøl spilte jeg aktivt i ungdomsåra og var med på å arrangere NM ute i de gamle høgskolelokalene bak Alexandra. Sjakk var ikke akkurat ansett som det kuleste du kunne holde på med den tida. Men jeg ble hekta da jeg så nyhetsinnslag om Bobby Fischer og Boris Spasski og den dramatiske VM-matchen på Island i 1972. Jeg var 12. Den kalde krigen var ikke over, og her skulle det avgjøres hvem som hadde det skarpeste hodet. Amerikaneren vant – og forsvant inn i en verden bare han sjøl skjønte seg på. Og etter noen år forsvant sjakkinteressen min også.

Men så kom Magnus Carlsen. Han slo de beste i verden allerede som liten guttunge og viste fram et utrolig talent. Det var bare snakk om tid før han ville være verdensmester. Og for oss som liker å flytte svarte og hvite brikker, har det vært et eventyr å følge ham.

Noen reiser til England for å se Liverpool eller Leeds. Det har ikke jeg gjort. Jeg har vært i Tromsø for å se sjakk-OL og i New York for å se sjakk-VM. Men mest følger jeg med på nett eller på TV. Og så har jeg begynt å spille sjakk igjen, jeg også. Sjakkmiljøet ligner ikke miljøet i andre idretter. Her møtes gamle og unge, erfarne mot uerfarne, funksjonshemmede mot funksjonsfriske. Og du trenger ikke snakke norsk for å spille sjakk. Torsdag kveld spilte jeg sjøl lynsjakkturnering i Molde sjakklubb i Parkvegen. Tre minutter på å gjøre unna alle trekkene i kamp etter kamp. Et stress uten like – men du verden så gøy!

2. juledag benker jeg meg foran TV for å følge Magnus Carlsen i VM i Saudi-Arabia. Det er trist å lokalisere mesterskap dit man tjener mest penger, men slik er det dessverre blitt i mange idretter der sponsorinntektene avgjør.

NRK sender hele mesterskapet – med Torstein Bae som ekspert i studio. Han tar det ned på et nivå som gjør at du kan følge med også om du ikke kan noe særlig sjakk. Og så satser jeg på at Magnus Carlsen klarer det håndballjentene ikke klarte: å ta pokalen(e) med hjem. Først tre dager med hurtigsjakk – og deretter to superintense dager med lynsjakk. God jul!