(smp.no) En spørreundersøkelse ute blant folk ble gjengitt i vg.no torsdag:

«51,8 prosent av de spurte opplever at omdømmet til norsk idrettsledelse er klart svekket sammenlignet med for to år siden, mens 19,3 prosent prosent rangerer omdømmet som svekket. Det betyr at 71,1 prosent av de spurte mener omdømmet er svekket».

Synkende omdømme

Dette er klare fakta om synkende omdømme for idrettspresident Tom Tvedt og norsk idrett generelt etter de aller siste avsløringer om mange millioner kroner i betaling til konsulentfirmaet First House. De skulle hjelpe Norge til å få vinter-OL til Oslo i 2022.

– Jeg er ikke overrasket over at det var store kostnader knyttet til å promotere en OL-søknad, sier Kåre Sæter, leder i Møre og Romsdal Idrettskrets.

Det blir ikke noe OL i Oslo, og Sæter mener andre norske OL-drømmer må legges bort.

– Vi bør ikke søke om OL til Telemark, sier Sæter om det siste utspillet for å kunne arrangere vinterlekene igjen i Norge.

Anstrengt forhold må bedres

Sæter er mest opptatt av at lojaliteten i organisasjonen må gjenopprettes. Og ikke minst forbedre klimaet mellom norsk idrett og kulturdepartementet.

– Det er ikke et konstruktivt forhold mellom de som betaler gildet til norsk idrett og idrettens ledelse. Det er snakk om milliardsummer. Idretten er avhengig av offentlig støtte, sier Sæter og er bekymret over at idrettspresident Tom Tvedt har et anstrengt forhold til kulturminister Linda Hofstad Helleland. Sistnevnte vil ikke si bestemt om Tvedt bør gå etter alle avsløringene, det mener hun idretten sjøl må finne ut av. Det er Nils R. Sandal enig i. Han er leder av Sogn og Fjordane Idrettskrins. Tom Tvedt skrev rapport om norsk idrett – leide inn First House-hjelp for 1,5 millioner kroner

– Det er idrettstinget som har myndighet til å gjøre endringer i toppledelsen. 25. mai i 2018 skal det være et såkalt ledermøte. Det kan gjøres om til et ekstraordinært idrettsting, bekrefter både Sandal og hans kollega Kåre Sæter.

Tåler ikke flere avsløringer

– Tror du det kan komme flere «lik ut av skapet» i form av flere avsløringer om stort forbruk av fellesskapets midler?

– Det er et godt spørsmål. Jeg håper virkelig ikke det. Vi tåler ikke mere av slike negative oppslag. Norsk idrett er tuftet på frivillighet og entusiasme. Nå må det en total kursendring til hos ledelsen for å ta vare på entusiasmen, mener Sandal som har vært leder av idrettskretsen siden 2014. Men han har tidligere lang fartstid som politiker, blant annet som fylkesordfører i Sogn og Fjordane i en årrekke.

– Vi har nådd en tålegrense av avsløringer, sier Sandal. Og får støtte av Kåre Sæter.

– Metningspunktet er nådd, mener lederen i Møre og Romsdal Idrettskrets.

Duoen er også betenkt over intern uenighet i idrettsforbundets styre, sjøl om president Tom Tvedt tok til orde for at «samholdet er til de grader bra».

– Når styremedlem Anne Berit Figenskau kan fortelle om store interne uenigheter er det bekymringsfullt, sier Kåre Sæter.

Fortsetter på kort sikt

Sæter tror Tom Tvedt vil fortsette som president på kort sikt, men er usikker om det vil være tilfelle etter 25. mai.

Kollega Sandal vil ikke svare konkret på om Tvedt er rett mann til å lede norsk idrett videre, men er glad for at større åpenhet rundt pengebruken er blitt en realitet.

– Dette har vært en alvorlig sak for norsk idrett som er basert på tillit og godt omdømme. Den må gjenopprettes, vektlegger nordfjordingen Nils R. Sandal.

Denne artikkelen ble først publisert av Sunnmørsposten.