– Desinformasjon

Sett fra sidelinja synes Odd Arne Langset det er grunn til å beklage det han karakteriserer som desinformasjon rundt deponiplanene.

– Har du ikke forståelse for dem som frykter både for deponiet og for at det kan skje uhell med sjøtransporten av avfallet til Raudsand?

Svak arbeidsplassdekning

– Hvorfor synes du er det så viktig å få denne typen anlegg og arbeidsplasser til Nesset?

Langset sier dersom deponiet for farlig avfall blir etablert på Raudsand, vil det kunne gi fra 50 til 150 arbeidsplasser i anleggsfasen og fra 50 til 80 arbeidsplasser i driftsfasen.

– Ringvirkningene vil være enorme for lokalsamfunnet. En undersøkelse som Møreforsking nylig gjorde for VARD Aukra, konkluderer med at en arbeidsplass i skipsbyggingsindustrien genererer 5,4 arbeidsplasser i tillegg. I dagens Norge etableres det nesten ingen ny industri. Når to store konsern nå vil etablere seg i Nesset, er det en unik mulighet som neppe vil komme tilbake.

Vil ha arbeidsplasser

– Skyldes engasjementet ditt for deponi at dine egne bedrifter kan få oppdrag på Raudsand?

Vil ha miljøgaranti

Langset har lest konklusjonene i konsekvensutredningen som nylig ble presentert på et folkemøte. Han er beroliget i forhold til miljørisikoen.

– Politikerne bør sjølsagt stille kritiske spørsmål til konsekvensanalysen og til utbyggerne. Personlig har jeg stor sans for et tidligere forslag fra Svein Atle Roset (KrF) som ønsker en statlig miljøgaranti. Dette for å være sikker på at vi om femti eller hundre år ikke sitter igjen med skjegget i postkassa. Jeg oppfordrer både Roset og ordfører Rolf Jonas Hurlen (H) til å møte miljøministeren for å diskutere en slik garanti.

– Tror du det nasjonale deponiet for farlig avfall blir bygd på Raudsand?

– Ja, det tror jeg. Det blir helt sikkert deponi der dersom politikerne sier ja til planene. Den muligheten kan vi rett og slett ikke la gå fra oss.

Denne artikkelen ble først publisert av Driva.