Moldejenta var godt i gang med jusstudiene, men fant etter to år ut at hun hadde havnet på feil hylle.

– Kontrasten var stor fra juridisk fakultet ved Universitetet i Bergen til surfelivet i Marokko. Det må vel sies å være to ytterpunkter, men nå har jeg funnet balansen – som driver av Munga Guesthouse, forteller moldejenta Line Beate på telefon fra Taghazout i Marokko.

Surfecamp

Etter videregående dro Line Beate til Bergen og startet på et femårig masterstudie i juss. Etter det første studieåret fikk Line Beate seg sommerjobb på Lapoint surfecamp i Portugal. Lapoint Surfcamp er et norsk selskap som driver surfecamper rundt om i hele verden.

– Jeg prøvde kiting for første gang, og kjente med en gang at dette ville jeg drive med. Det var bare å få kjøpt utstyr og komme i gang, forteller Line Beate.

Ungjenta hadde ingen bakgrunn fra surfing eller kiting. Derimot var hennes erfaringer fra jobber som hjemmehjelp, støttekontakt og i barnehage mer enn nok for arbeidsgiveren.

– Jobben min den første sommeren besto i å sørge for at deltakerne på campen hadde «tidenes ferie». Det ble en sommer fylt med latter, smil og mye gøy, forteller Line Beate.

Droppet mastergraden

Line Beate fikk smaken på det gode liv. Etter nok en sommerjobb på surfecamp bestemte hun seg for at jusstudiene måtte revurderes.

– Jeg fant ut at juss var feil for meg, det var rett og slett ikke det som skulle bli min framtid.

Masterstudiet ble gjort om til et treårig bachelorstudie som hun fullførte på Lillehammer før hun reiste til Marokko og hotelljobben.

Spesielt hotell

Det var mens hun hadde den siste sommerjobben som manager på surfecampen i Taghazout i Marokko at hun ble kjent med eierne av Munga Guesthouse.

Eierne, en sveitsisk interiørdesigner og en artistisk marokkaner, har brukt 14 år på å bygge og utsmykke det spesielle hotellet.

– Det meste av møbler og pynt er laget av drivved funnet rundt omkring i naturen i nærområdet. Alt treverket er dekt av håndutskjæringer og preger i stor grad eiendommen, forteller Line Beate.

Lærer mye

Line Beate hadde ingen bakgrunn fra hotelldrift før hun startet i jobben. Erfaringene bygges opp litt etter litt. De store kulturelle forskjellene byr på noen utfordringer.

– Det er en utrolig lærerik prosess. Ikke minst lærer jeg mye om mennesker. Det å drive business i Afrika byr på store utfordringer for en som har jussens systematikk under huden. Kombinasjonen er ikke så verst, sier Line Beate.

Kommer langt med kroppsspråk

Språket gir også en del utfordringer. Arabisk og berbisk er de mest brukte språka i Marokko. Det snakkes også en del fransk og spansk.

– Jeg bruker mest engelsk og kroppsspråk. I turistområdene går det greit, men jeg har ansatte her på hotellet som ikke forstår engelsk. Det er utrolig hva man kan få til med kroppsspråk. Jeg er i ferd med å lære meg litt fransk, det vil lette samarbeidet, forteller Line Beate.

Fiskerlandsby

Taghazout var fra gammelt av en liten havn hvor fiskerne hadde båtene og utstyret sitt, mens de sjøl bodde litt lenger oppe i fjella. Nå er Taghazout vokst til å bli en koselig liten fiskerlandsby med mange surfeturister. Bølgene i Taghazout er viden kjent i surfemiljøet og stedet ekspanderer stadig. Norwegian tilbyr nå direkterute fra Gardermoen til Agadir, som er nærmeste storby. Agadir ligger en liten times kjøretur unna Taghazout, og har cirka 600.000 innbyggere.

VOKSER: Bølgene i Taghazout er viden kjent i surfemiljøet og stedet ekspanderer stadig. Foto: Mohammed Belal

– Mange av gjestene våre er ute etter å oppleve de fine bølgene, men vi tilbyr også spa og yogakurs. Det er også mulig å benytte seg av andre aktiviteter i området, fisketurer, golf og hest eller kamelriding, forteller Line Beate.

Myk start

Hotellet har vært i drift ett års tid, men har til nå ikke blitt markedsført i stor grad.

– Vi ville ha en myk start, få ting til å fungere. Det har vært veldig spennende å være en del av prosessen med å bygge opp driften av hotellet. Jeg har et tett samarbeide med eierne, som bor i nabohuset.

KORTREIST UTSMYKKING: Det meste av møbler og pynt er laget av drivved funnet rundt omkring i naturen i nærområdet. Foto: Oliver Worbs

– Våre gjester er spennende mennesker fra hele verden, men i hovedsak europeere. Vi ser på alle gjestene som våre venner og strekker oss langt for at alle skal ha en flott opplevelse her, sier Line Beate.

– Sakner du Molde og vinteren hjemme?

– Å ja, veit du hva! kommer det spontant.

– Jeg drømmer om pudder for tida. Det er jo gjerne slik at man drømmer om det man ikke har, sier Line Beate og forteller at hun er ivrig snowboardkjører.

Sammen med kjæresten, surferen Hugo Devenport fra Australia, bor Line i en leilighet like ved stranda. Hugo jobber også på Munga Guesthouse.

– Blir det tid til egen surfing?

– Når man er driver av et hotell med store ambisjoner er det klart at jobben prioriteres høgt. Målet er å få seg en tur i bølgene annenhver dag. Jeg heldig å kan styre dagen litt sjøl, og tida rundt soloppgang, før frokost, er veldig vakker ...

– Hvordan er arbeidshverdagen din som driver av surfehotellet?

– Jeg har en finger med i det meste av drifta av hotellet, liker å være tett på og vite at alle rundt meg har det bra, både gjester og ansatte. Dagen starter gjerne med å gå gjennom meil og økonomien før frokost. Under frokosten er jeg tilgjengelig for gjestene. Jeg bidrar gjerne med tips og ideer til aktiviteter for dem som er interessert i det. Etter frokost går vi gjennom og planlegger kveldens middag. Innimellom er det resepsjonsarbeid og i økende grad prøver jeg å markedsføre og promotere hotellet til nye kunder.

Fullbooket

Hotellet har stor pågang i jule- og nyttårshelga, så julefeiring hjemme i Tyttebærsvingen blir det ikke tid til i år.

– Jeg feira jul her nede i fjor også. Da surfet vi på formiddagen og merket fint lite til at det var jul. Du får kjøpt julepynt i de store varehusene i Agadir, men Marokko er 95 % muslimsk så jula setter ikke preg på dagliglivet. Her på hotellet merker vi jula på pågangen, det er jo ferie de fleste steder i Europa og en del trekker mot varmere strøk, forteller Line Beate.

Norsk sommer

Taghazout har et fint vinterklima, temperaturene kan minne om norsk sommer.

– I sola er det varmt og det er shorts og singlet som gjelder på dagene. På kveldene, og i skyggen, er det greit å ha en god genser. Perfekt for kalde nordboere som ikke er så glad i vinteren, sier Line Beate med markedsføringshatten på.

Line Beate trives godt i sin rolle og har ingen umiddelbare planer om å vende hjem igjen.

– Det er en tid for alt – så man skal ikke se bort fra at jeg kommer hjem på sikt, men så lenge jeg trives og har det bra, blir jeg værende her i Taghazout, sier Line Beate.

Line Beate hilser hjem og sier hun drømmer om pudder. Foto: Oliver Worbs
– Målet er å få seg en tur i bølgene annenhver dag, forteller Line Beate. Foto: Mohammed Belal