Torsdag morgen kjører vi til Teglverksvegen på Åndalsnes. Huset til Monica Bredeli (47) og Kai Ove Polzien (49) er «synlig fra månen», har vi fått opplyst.

Det er kanskje en overdrivelse, men synlig? Ja, det er det. Veldig synlig. Huset er også flott og stilrent lysdekorert. Fra topp til tå. Og oppe ved pipa ser vi Nissen, Rudolf og to reinsdyrkolleger.

– Sirkus!

– Fole te sirkus! innleder Monica Bredeli, opprinnelig fra Liabygda i Isfjorden.

– Det er Kai Ove som er julelyssjefen her i huset. Bare så det er sagt. Han er på jobb i Måndalen nå. Han holder på ei lita uke for å få opp alle lyslenkene. Ikkje riktig klok, ler Monica.

– Det er Europris hele vegen rundt huset, fortsetter hun.

Monica serverer kaffe og pepperkaker.

– Fra Europris, de også, skratter 47-åringen.

Betongnisse

– Jeg har en betongnisse med skjegg som skal ned. Den står foreløpig på mørkeloftet.

– Vi har tre kasser med julepynt, så det skal bli julepynting inne i god tid før jul, fastslår hun.

Det er en fast og folksom seremoni når lysene slås på julehuset på Åndalsnes hver 1. desember.

– I fjor kom Åndalsnes damekor og sang, i år kom gospelkoret. Da har vi nisse på besøk, folk får pepperkaker og ungene kan skrive brev til nissen. Vi var vel en rundt 50 her til sammen denne gangen. Det er en riktig så fin tradisjon.

Kai Ove Polzien kommer fra California. Paret bodde sammen der i noen år før de flyttet til Åndalsnes i 2008.

– Utvendig skal det forestille et pepperkakehus. Vi er nok litt amerikainspirert når det kommer til belysning. Men ett sted går grensen. Oppblåsbar gigantsnømann med aggregat? Da sa jeg NEI. Det får være måte på, sier Monica.

Det stopper opp «kikkere» utenfor huset stort sett daglig. Det er bare artig, synes eierne. Monica er imponert over mannens store iver og arbeidslyst når det kommer til julebelysning.

Mannen er høyt og lavt

– Han bruker forskjellige typer stiger og gardintrapper, han klatrer inn og ut av vinduer og han fyker rundt på taket. Det verste er jo at han har system på lyslenkene. Alt er merket og pakket i system. Lyslenkene må være solide, for de tåler skjella, påpeker hun.

Monica Bredeli er veldig glad i jula. Hun synger også i to kor.

– Jeg får julestemning allerede i september. Det er da vi begynner å øve inn julesangene.