Vi venter til det rette lyset om ettermiddagen. Da ringer vi på hos Kjell og Heidi Skjørsæther som bor helt nede ved promenaden langs Eidsvågleira.

Huset er ikke til å ta feil av.

Var «verre» før

– De e no ikkje så alvorlige greier lenger. Det va «verre» da me bodde i Ranvika, innleder Kjell Skjørsæther (62).

Han og kona flyttet til Eidsvåg i 2015. De lot julebelysningen henge igjen på huset i julebygda Ranvika.

– Alt det du ser her er kjøpt inn etter at vi flyttet. Europris ligger jo rett borti gata. Men dette er jo bare småtteri mot det vi hadde i Ranvika. Vi må prøve oss fram, sjekke litt hvordan naboene reagerer. Vi er tross alt i mer urbane strøk nå, ler Kjell.

De kunne ikke bare «buse fram med ville amerikanske tilstander», påpeker kona Heidi.

Ikke plass til så mye

Inne i huset har hun også pyntet fint til jul, men det er ikke plass til halvparten av all den julepynten de hadde i Ranvika. For det huset var mye større.

– Vi kommer sikkert til å kjøpe inn mer julepynt og belysning, men vi har et ivrig barnebarn på ett år som er glad i å rive ned ting. Derfor er det blitt en kraftig nissereduksjon, ler ekteparet.

De ble nummer to i VGs kåring av landets flotteste julehus for noen år siden.

– Vi kommer nok ikke opp på det nivået igjen. Men lys og pynt hører jula til. Klart vi må lyse opp den mørkeste tida i året. Lys og nisser er koselig og skaper stemning, sier Kjell og Heidi.

De understreker at det er positivt at folk som skal på besøk slipper å bruke lang tid på å finne ut hvor de bor. For huset skiller seg virkelig ut med all den utvendige belysningen.

– Man får det ikke mer artig enn man lager sjøl.