– Som tobarnsfar og en av de mange som ikke bruker torget i dag, tenker jeg at det legges opp til for lite aktivitet. Ikke sitt og si at dere vil ha barnefamilier hit, og så legg opp til en stor, åpen plass der arkitekter kan beundre steinskulpturer. Da blir det som med rådhusplassen, sa Petter Jenset, rådgiver for friluftsliv i Møre og Romsdal fylkeskommune.

Sterkt engasjement

Interessene er mange og til dels motstridende for innholdet på det nye torget, som etter planen skal bygges fra mars 2019.

På idémøtet arrangert av kommunen, Molde Næringsforum (MNF) og Molde sentrum fredag, kom mange sterke innspill fra sentrale aktører.

Ønsket om fleksibilitet til å bruke torget som storstue, kommer i konflikt med faste installasjoner som kan skape aktivitet.

Kommunen har mange hensyn å ta, og har satt av et budsjett på hele 24,3 mill. kr til nye nedre torg i Sjøfronten del 1.

– Legg til rette for Sting!

Eiendomssjef Randi Thomassen i Angvik Eiendom, som forvalter en rekke bygårder i sentrum, påpekte at for næringslivet er det viktig at både Sting kan ha konsert der, men at også lag og foreninger kan steike vafler.

– Torget er konkurransekrafta til de som driver næring i byen. Vi ønsker breiere trappenivå, så de kan ta med drifta si ut. De må også være funksjonelt, med strøm, vann og offentlig toalett. Det må være på plass, sa Thomassen, og fikk støtte fra leder i Molde Forum:

– Vi må dele bruken i tre: daglig bruk, arrangement og «når kongen kommer», det vil si jazzfestivalen. Torget må kunne brukes til alle tre, men så klart er hverdagsbruken viktigst, sa Jo Tore Bæverfjord.

Barnefamiliene viktigst

Styreleder i MNF og banksjef Olav Gjerland Sparebank påpekte at sjøl om man vil tekkes mange brukergrupper i utformingen av torget, kommer man ikke bort fra at barnefamiliene er den viktigste.

– De skal ikke bare gå igjennom plassen, men være der litt også. Og helst legge igjen noen kroner. Da må vi også se på klimaet. Det som settes opp av kunst må kunne brukes aktivt av barn til leik, sa Gjerland.

Bløte klær på bytur

Arkitekt Line Braute i Tind & Tyri arkitekter viste til at klimaet også setter en begrensning for hvor mye man får ut av leik med vannsøyler:

– Det er flott å se på, men som foreldre er man ikke så glad for at ungene blir klissvåte når man er i byen. Mulighet for skøyteis på vannspeilet er fint, men kan det egentlig bli skøyteis så nær sjøen? sa Braute.

Idrettskonsulent Tore Birkeland i kommunen var enig:

– Begrens fontenene, gå heller opp på annen aktivitet. Jeg tenker at torget nok blir mest for barnefamilier, men også for dem blir skøytearealet lite aktuelt hvis det blir for lite.

Åpne opp fasadene!

Alle arkitektene i salen pekte på at bygårdene inn mot nedre torg bør åpne opp fasaden, slik at butikk- og restaurantlivet oppleves som en del av torget.

– Det vil koste dem litt, men gjøre mye med livet der. Det må ikke bare være kjekt å gå igjennom torget, men også å være der, sa Kjell Johan Vatne.

– Og vurder å begrense det grønne. Hvis det skal være en urban park, kan det fort bli for kraftig grønt om somrene her.

Vil skate

Idrettskretsen i Møre og Romsdal rådet kommunen til å søke spillemidler for tiltak for «uorganisert» ungdom.

– Det være seg materiale og utforming det kan skates eller drive parkour (gateakrobatikk, journ.anm.) på. Ungdom står ikke rett opp og ned på en åpen plass, påpekte Roar Lervik, og fikk støtte fra Birkeland, som trakk fram at det planlegges et bra anlegg for uorganisert ungdom i nye Molde Idrettspark.

– Da jeg for eksempel spurte mine jenter hva som ville dratt dem til torget, svarte de «zip-line» og klatrevegg. Jeg tenker dere må svelge noen kameler. Det må ikke bli «for fint» og uten innhold, sa Jenset med klar beskjed til politikerne og Molde kommunen.

Molde klokka 03 om natta

Gårdeier Steinar Halsteinsen trakk fram noe han har god innsikt ifra leiligheten i toppen av Torget 2.

– Det ene er at man skal kunne krysse torget uten å falle. Det er en plass med både sørvest, regn og snø, og jeg har flere ganger måttet ringe etter ambulanse når jeg ser at folk har blitt liggende.

– Det andre er hvem som skal ha ansvar for apparatene og det som settes opp. Jeg har flere ganger måttet hente opp sykkelsøyler jeg har satt opp fra sjøen, og gjerdet som nå står rundt arbeidet, er allerede herjet med om natta. Det vi planlegger må tåle det som skjer i byen klokka 03 om natta også, påpekte Halsteinsen.