– En viktig dag for helseforetaket

Når styret i Helse Midt i dag skal vedta bygging av SNR, sitter administrerende direktør Espen Remme i Helse Møre og Romsdal på tilhørerbenken.

Vedtaket vil bety et punktum for tunge prosesser som har gått flere tiår tilbake i tid.

– Hva føler du nå i forkant av SNR-vedtaket? Mest positiv forventning, eller spenning rundt utfallet?

– Dette er en viktig dag for HMR. Jeg er optimistisk til at styret i Helse Midt-Norge vil følge anbefalinga fra styret i Helse Møre og Romsdal, slik at foretaket kommer seg videre i arbeidet med SNR. I neste runde skal dette sikre gode spesialisthelsetjenester for våre pasienter!

Omfattende saksliste

Styret behandler også en rekke andre saker under møtet i Stjørdal, deriblant økonomien i helseforetaket per oktober.

Møtet starter med flere referatsaker (protokoller fra diverse møter). Helt mot slutten av møtet skal de også behandle og vedta konseptfasen for nytt sikkerhetsbygg for St Olavs Hospital.

Vi vil gi sporadiske oppdateringer fra de viktigste sakene nedenfor:

Da er det snart klart for behandling av byggesak for SNR. Styret har nå akkurat vedtatt at Helse Midt-Norge har økonomisk bæreevne til flere store investeringer framover, blant annet SNR. Dermed bør den viktigste kritikken mot prosjektet være ryddet av veien.

Det er vanskelig å se for seg hva som da skulle kunne hindre at styret vedtar bygging av SNR.

Akkurat nå går info-sjef Tor Harald Haukås i Helse Midt gjennom diverse medieomslag om helseregionen og helseforetakene siden siste møte.

Men neste sak er altså Sak 97/17: Forprosjekt for nytt sykehus i Nordmøre og Romsdal.

Da tar styret lunsj til kl. 12.45. Første sak etter lunsj, blir saka om bygging av SNR.

Fra ca kl. 12.45 kommer vi derfor tilbake med fortløpende rapportering fra debatten.

Da er styret i gang igjen:

Slørdal: – Da er vi kommet til en sak man har brukt utrolige mengder penger og energi på: bygging av SNR i Molde og Kristiansund. Det ligger i også statsbudsjettet for 2018. Jeg er utrolig trygg på at vi dermed vil sikre kvaliteten for pasientene i Helse Møre og Romsdal. SNR er en del av løsningen, og det har bred politisk støtte.

– Det er utrolig oppmuntrende å lese saka om dette forprosjektet. Det er vanskelig å skrive en historiebok om Møre og Romsdal uten å gi et kapittel om det vi skal gjøre nå i dag.

– Har vært god involvering

Gunn Fredriksen er direktør for eierstyring. Hun presenterer SNR for styret, før de skal debattere saken:

– Vi ser at prosjektet kan gjennomføres innenfor økonomisk og arealmessig ramme. Det har vært god involvering av brukere, tillitsvalgte og ansatte. Rundt 150 ansatte har vært med på å planlegge funksjonaliteten i bygget.

– Det er også iverksatt en prosess med utvikling av organisasjonen. For et bygg løser ikke utfordringene – det er menneskene som må gjøre det. Arbeidet med dette, er del av arbeidet med Utviklingplan for Helse Møre og Romsdal.

Fredriksen går videre og forteller om planene for SNR.

– Men når det gjelder DMS i Kristiansund, er vi ikke kommet så langt der, fordi en del forhold ikke er avklart. Det arbeidet skal intensivieres.

For den som vil lese grundigere om dette, er hele rapporten her.

Helseplattformen

Gunn Fredriksen fortsetter sin presentasjon av SNR.

– Ønsket er at man flytter inn i SNR samtidig med innføringen av Helseplattformen, men det er knyttet en del risiko til om man får til dette.

Helseplattformen er en digital pasientjournal som skal kunne brukes av alle deler av helsevesenet – fra fastlege til sjukehussektor.

– Styringsmålet er å bygge SNR for 4,1 milliarder kroner. Så er det lagt inn en reserve. Men kommer utgiftene over en viss sum, må saka tilbake til styret, sier Fredriksen.

– På bæreevne er det nå gjort en ny analyse. Helse Møre og Romsdal har gått dårligere enn det man forutsatte i forrige analyse. Bærekraftanalysen viser at man er særlig følsom for utvikling av inntektene. Derfor er det viktig å sikre resultatene i pakt med forutsetningene.

– Vi ser nå tegn til at endringene skjer

Styreleder Ola Strand tar nå ordet:

– Jeg støtter veldig det som står i saka om at SNR er en del av løsningen som kan gi mer effektiv drift og bedre helsetjenester, sier han.

– Så vil jeg understreke at det er viktig å komme i gang tidlig nok med endringsarbeid. En del har bitterlig erfart hva som skjer om man ikke er klar til å overta, i hele organisasjonen, den dagen man skal flytte inn.

– Hva gjelder bæreevne, konkluderer alle rapporter at Helse Midt-Norge har bæreevne for SNR og de andre større prosjektene.

– Det blir krevende å gjøre endringene, men vi ser en bevegelse i rett retning. All erfaring tilsier at det tar lang tid før endringer kommer, men vi ser nå tegn til at endringene skjer.

– Vi ser at både administrasjonen og styret i Møre og Romsdal mener SNR-prosjektet er mulig å få til.

– En milepæl

Ivar Østrem, ansattrepresentant fra Ålesund tar ordet:

– Jeg er enig med administrerende direktør om at dette er en milepæl. Jeg vil også gi tilbakemelding til Helse Møre og Romsdal på rapporten som er et usedvanlig godt arbeid. Jeg vet det har vært veldig stor involvering av ansatte. En så omfattende involvering koster også mye ressurser.

– Å lese dette forprosjektet gir stor kompetanse på hva SNR er.

– Ellers mener jeg at det er viktig at Helseplattformen flytter inn samtidig med at SNR tas i bruk.

– Jeg syns også det som skjer i Kr.sund med arkitektonisk tilnærming, gir et godt bilde av tilbudet der: et godt DMS der, i pakt med bestillinga.

– Så litt om analysen av bærekraft: Helse Møre og Romsdal ligger godt an hva gjelder mulighet til å snu utviklinga i produktivitet.

– Til slutt vil jeg bare si lykke til.

Vedtaket

Ingen flere debatterer – og saken ble vedtatt med spontan applaus.

Vedtaket lyder slik:

1. Styret for Helse Midt-Norge RHF godkjenner fremlagte forprosjekt for nytt Sykehus i Nordmøre og Romsdal (SNR). Styret er tilfreds med at forprosjekt for SNR viser at de planlagte funksjonene ved Akuttsykehuset på Hjelset kan la seg gjennomføre i tråd med areal- og kostnadsramme fra konseptfasen.

2. Styret viser til at det er sentralt for SNR at det etableres en DMS i Kristiansund med poliklinikk, dagbehandling og dagkirurgi. Styret ber om at dialogen med Kristiansund kommune og/eller andre aktuelle aktører intensiveres, slik at planene for DMS Kristiansund kan videreføres.

3. Styret vedtar at utbyggingen av nytt sykehus i Nordmøre og Romsdal kan gjennomføres i henhold til fremlagt forprosjekt. Økonomiske rammer for gjennomføringen er (beløp i des. 2015-verdi)

• Styringsmål for gjennomføringen settes til 4,1 Mrd kr.

• Helse Møre og Romsdal HF gis en ramme på 4,339 Mrd kr. (P70%)

• Styret for Helse Midt-Norge RHF disponerer differansen opp til øvre ramme for prosjektet (P85%) som utgjør 4,542 Mrd

4. Styret ber om å bli holdt løpende orientert om utviklingen i prosjektet gjennom tertialrapporteringen. Dersom det i gjennomføringen vurderes at estimert sluttkostnad vil gå ut over rammen som disponeres av Helse Møre og Romsdal HF, skal sak om dette legges fram for styret i Helse Midt-Norge RHF. Styret ber også om at prosjektstyret og prosjektorganisasjonen arbeider systematisk med ytterligere reduksjon av risiko og prosjektkostnader, uten at dette skal gå ut over prosjektets faglige og funksjonelle løsninger.

Administrerende direktør i Helse Møre og Romsdal, Espen Remme, sitter på tilhørerbenken når Helse Midt-Norge behandler forprosjektet i SNR. Foto: Marit Heiene