– Det viser seg at vi har truffet blink, ja, sier Frode Ellingseter, daglig leder i Fiksdal Lam, som han eier sammen med Tore Gjelsten fra Oppigarden og Kjell Ove Liabø fra Myrbø gård. Bedrifta starta opp i 2015 – og karene får god hjelp av konene sine i drifta.

– De første to årene solgte vi bare ferske hele og halve slakt til dem som ville ordne slikt sjøl, sier han. Det gjør de fortsatt, men mange etterspurte foredlede varer. Da Ellingseter begynte renoveringa av låven på Hjellmyra gård, som faren og bestefaren dreiv før han i fjor, dukka ideen opp om å ordne lokaler der de kunne videreforedle lamma. Dette hadde kollegene prata om seg i mellom før.

– Det har vært rimelig hektisk å få på plass alt til sesingen starta, men vi greide det, sier daglig leder, og viser fram produksjonslokale, tørkerom, kjølerom – og et lite, koselig rom for utsalg.

- Snart utsolgt

De første dyra ble sendt til slakting i september. Nedskjæring og salting starta i påfølgende månedsskifte.

– Og fra da av er det full aktivitet fram til jul, forklarer Ellingseter.

Pinnekjøtt, fenalår og lammerull flyr ut dørene fra det lille utsalget vegg i vegg med produksjonslokalene. Lammerullen var utsolgt før advent.

– Vi var litt usikre på hvor mange dyr vi skulle tørre ta hjem. Vi har tilgang til 4-500 lam hvis vi utnytter alt, men tok hjem 150. Vi ser at vi kunne tatt med hjem enda mer, for vi er snart utsolgt, sier Ellingseter. Det er han som eier lokalene. Fiksdal Lam leier av ham.

– Så eier vi alt produksjonsutstyr sammen, forklarer han. Bedrifta har invesert mellom 300.000 og 400.000 for å komme i gang med produksjonen. De fikk støtte av næringsfondet i Vestnes for å kjøpe utstyr og lage til kjølerom.

Fra fjord til fjell

Ellingseter vet ikke om andre i området som driver noe tilsvarende i nærheten. Han tror det forklarer noe av pågangen de opplever.

– Det er viktig for oss at vi holder det vi lover. Lamma skal ha gått ute hele sommeren, på fjell eller ved fjord. De er så godt som reint økologisk produkt, fastslår han, og mener mange er oppmerksomme på dette og smaken på dyr som beiter ute.

Satser videre

Ellingseter sier at de med firmaet ønsker å profilere bygda si på en positiv måte.

– Tilbakemeldingene fra kundene gir oss lyst til videre satsning og utvikling, sier han.

Neste år blir det først og fremst å ta hjem enda flere lam. Kanskje skal soritmentet også utvides etter hvert.

– Vi har snakka om også å produsere tørka mår og pølse etterhvert, sier daglig leder.

– Vi trodde vi laget lokalene rikelig store, men allerede første året er det nesten for lite, sier han.

– Det er jo litt kjekt, men vi skulle vel tenkt litt lenger!