Onsdag var det et stort leverandørtreff på Quality Hotel Alexandra, med utgangspunkt i prosjektet Sjukehus Nordmøre og Romsdal (SNR), som skal bygges på Hjelset de kommende årene. I tillegg er vegstrekningen mellom Lønset og Hjelset et stort prosjekt.

Omlag 175 personer fra et bredt spekter av næringslivet i Romsdal, og fra Nordmøre, var samlet til felles informasjon om prosjektene, juridiske råd om arbeidsfellesskap, og informasjon fra noen store entreprenører om hvordan de tenker om underleverandører.

– Vi synes det er veldig bra at det er så mange ulike bransjer som er representert. Det er veldig mange ulike fagdisipliner som skal inn i en slik utbygging, og i tillegg kommer alle lokale servicetilbydere på overnatting, mat, transport og mye mer, sier Britt Flo, daglig leder i Molde Næringsforum.

– Slike store utbygginger vil gi ringvirkninger for hele verdikjeden, og det vil være en boost for hele regionen, poengterer hun.

Blir stor aktivitet

Først ut i møtet var prosjektleder Halgeir Brudeseth i Statens Vegvesen som presenterte status, kostnadsoverslag og grov framdriftsplan for ny E39 mellom Lønset og Hjelset. Siste beregninger tilsier at prosjektet vil koste omlag 1200 millioner kroner, og bygginga kan komme igang i 2019, slik at det blir ferdig samtidig med ny-sjukehuset i 2022.

Kommunalsjef Eirik Heggemsnes i Molde kommune forklarte hvilke investeringer kommunen skal gjøre. Kommunen merker stor interesse for boligutvikling på Hjelset, og reguleringsarbeidet med nye boligtomter er godt i gang.

– Blir det langt større etterspørsel, så er vi forberedt på å legge til rette for enda flere boliger, sa Heggemsnes.

Boligbygging blir et eksempel på ringvirkningene på lang sikt som de store offentlige prosjektene gir. Samtidig trakk Heggemsnes fram at det blir rom for aktivitet på de tomtene som er regulert til sjukehus, men som blir ledige når Hjelset-sjukehuset tas i bruk. Hva som skjer med Lundavang, der dagens sjukehus står i dag, er fremdeles ukjent.

Avhengig av samarbeid

Stig Mork fra Veidekke, og Eskild Røsand fra Betonmast Hæhre Røsand, presenterte begge sine firmaer, og hvilke krav de vil stiller til underleverandører.

Kravene, som i stor grad stemmer overens med Sjukehusbygg sine krav, handlet blant annet om seriøsitet, HMS, lærlinger, lønn- og arbeidsvilkår, kontraktsledd og kvalitetsikring.

– Vi er helt avhengige av å samarbeide med det lokale markedet. Dette klarer vi ikke sjøl, vi må gjøre det sammen med dere her, det har vi gode tradisjoner for å få til, sa Røsand til forsamlingen.

– Å ha god ledelse og folk som skjønner å jobbe godt i

team, er utrolig viktig, poengterte averøyingen.

For å runde av møtet holdt advokat Hallgrim Fagervold fra Øverbø Gjørtz et innlegg om arbeidsfellesskap, og hvilke muligheter og utfordringer som ligger i et slik samarbeid.

Mange har erfaring

Noen timer før møtet startet kom kunngjøringen av konkurransegrunnlaget for prekvalifisering i anbudsrunden til SNR. Derfor kunne ikke noen fra prosjektorganisasjonen for nysjukehuset være til stede, av konkurransemessige hensyn.

Britt Flo ser paralleller mellom SNR-prosjektet og Ormen Lange-utbygginga som har vært gjort tidligere, sjøl om anbudskriteriene er annerledes for prosjektene som bygges i offentlig regi.

– Det er mange i regionen vår som har erfaring fra store prosjekt, og som har et godt utgangspunkt. Mange er vant med å ha arbeidsfellesskap og å samarbeide for å komme i posisjon til få oppdragene, sier Flo.

Spenningen er stor knyttet til hvem som får hovedentreprisen for nysjukehuset på Hjelset. Det vil i stor grad påvirke hvem som får underleveransene.

– Vi håper at hovedentreprenøren vil prioritere lokale underleverandører. Sjøl om det blir en nasjonal eller internasjonal aktør, vil lokale aktører være nødvendig for å få gjennomført prosjektet, sier Flo.

Bra for regionen

Å få være med på et prestisjeprosjekt som nysjukehuset vil være god reklame for mange lokale bedrifter.

– Dette vil gi et kompetanseløft for alle som bidrar, og et referanseprosjekt de kan bruke, og vise til, i kampen om nye jobber i framtida, sier Flo.

At flere store utbygginger kommer opp nå, ser hun på som veldig positivt for næringslivet.

– Store prosjekt gjør noe med en region. Investeringene og byggekranene skaper optimisme og framtidstro, slår Flo fast.