OSLO: I 2016 gikk Regjeringa i langtidsplanen for Forsvaret inn for å legge ned HV-11 som eget heimevernsdistrikt. I høst ombestemte Regjeringa seg og valgte å bevare Heimevernsdistriktet på Setnesmoen da landmaktsproposisjonen ble lagt fram.

Det fikk Arbeiderpartiets fremste forsvarspolitiker, Anniken Huitfeldt, til å stille spørsmål til forsvarsministeren i spørretimen i Stortinget onsdag.

– Fikk Stortinget et forslag basert på feilaktig informasjonsgrunnlag da saka ble lagt fram for Stortinget i juni 2016? spurte Huitfeldt.

– Skulle kutte penger

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) svarte:

– Nei, min oppfatning er at vedtaket i 2016 ikke ble fattet basert på feilaktig bakgrunnsinformasjon. Kuttene var kostnadsbaserte. Vi skulle styrke satsingen i nord. Også Forsvarssjefens fagmilitære råd gikk inn for å legge ned på Setnesmoen, og Stortinget sluttet seg til dette. Vi skulle deretter drøfte Heimevernet i Landmaktsutredningen. I dette arbeidet fant vi at det var økonomisk rom også for å videreføre HV-11.

Stilte spørsmål tilbake

Statsråden virket overrasket over spørsmålet ettersom saka nettopp var avsluttet og vedtatt. Han stilte spørsmål tilbake til Huitfeldt:

– Er dere ikke lenger opptatt av å videreføre HV-11 på Setnesmoen?

Huitfeldt måtte minne statsråden om at spørretimen gikk ut på at opposisjonen skulle stille spørsmål til Regjeringa – ikke omvendt. Men hun bekreftet etterpå at hun fortsatt gikk inn for å bevare Setnesmoen.

– Men jeg lurer på hvor pengene kom fra. Det var sagt at å videreføre Setnesmoen ville koste 200 millioner kroner i fornyelseskostnader. Hvor er disse pengene hentet fra, spurte Huitfeldt som også antydet at hun ville stille skriftlig spørsmål om dette.

Reagerer

Høyres Vetle Wang Soleim reagerer på at Huitfeldt nå sprer ny usikkerhet rundt Setnesmoen en dag etter at proposisjonen ble vedtatt.

– Det ligger et grundig arbeid bak Landmaktsutredningen. Og Arbeiderpartiet har også stemt for proposisjonen. Da blir det litt spesielt å stille et slikt spørsmål dagen etter vedtaket.

Wang Soleim peker på at det har vært brei politisk enighet i Møre og Romsdal om å bevare HV-11.

Naturlig med samme region

– Det som har skjedd mellom 2016 og 2017 er at vi har fått avklart regioninndelingen. Møre og Romsdal er en felles region på fylkesmannsnivå, det er en felles politiregion, en felles helseregion og en felles sivilforsvarsregion. Da er det naturlig at man opprettholder det samarbeidet også med Heimevernet på regionnivå, sier Wang Soleim som ble valgt inn på Stortinget fra Møre og Romsdal i høst.