Den skal kreves inn av forsikringsselskapene, og kommer i tillegg til forsikringspremien du betaler nå.

Dersom du betaler alt på en gang, vil det komme et tillegg på rundt 3000 kroner på forsikringspremien for en vanlig bil. Mange deler opp betalingen i månedlige innbetalinger, da blir også trafikkforsikringsavgiften delt opp tilsvarende.

Staten sparer

Forsikringsselskapene tar dermed over oppgaven med innkreving fra staten, dette gir titalls millioner i innsparing for staten.

Du betaler for de dagens bilen er ansvarsforsikret. Eiere av elbiler slipper unna denne avgiften, dersom forslaget til statsbudsjett blir vedtatt som innstilt.

– Målet med omleggingen er forenkling og innsparing. Alle kjøretøygrupper som i år betaler årsavgift, omfattes også av de nye trafikkforsikringsavgiften, skriver forsikringsselskapet Tryg i en pressemelding.

100 år med avgift

Bilavgifter har lange tradisjoner i Norge. Det som nå blir trafikkforsikringsavgift, startet som luksusavgift for nøyaktig 100 år siden. Den gangen var bilen luksusgjenstand de færreste hadde råd til. I 1971 ble den omdøpt til årsavgift, med 20. mars som den magiske dato for innbetaling. Dersom man somlet med betalingen, kom det saftige tilleggskrav.

Nå slipper man å tenke på dette.

En slik innbetalingsblankett får du ikke mer i postkassa. Forsikringsselskapene tar nå over jobben fra Skatt Øst med å kreve inn årsavgift på bil – som altså heretter kalles Trafikkforsikringsavgift.