(smp.no) Det skriver rådmann Astrid Eidsvik i Ålesund i en høringsuttalelse til utviklingsplanen for Helse Møre og Romsdal.

Den tidligere direktøren i helseforetaket slår fast at Ålesund kommune forventer at det blir lagt en tydelig og realistisk plan for å kunne starte rehabiliteringa av Ålesund sjukehus snarest, og seinest etter at Sjukehuset Nordmøre og Romsdal (SNR) har kommet i drift.

Helse- og velferdsutvalget skal behandle høringsuttalelsen på sitt møte mandag kveld.

Åse må oppgraderes

I Utviklingsplanen står det at det i perioden 2023-2026 er planer om å bruke 1,2 milliarder kroner til annen bygningsmasse i foretaket når SNR står klart. Når disse pengene skal prioriteres, skal det tas hensyn til at Ålesund sjukehus er det mest differensierte og eldste sjukehuset i foretaket.

Til det skriver Eidsvik at dersom Ålesund sjukehus også etter 2022 skal framstå som det mest differensierte sjukehuset i regionen etter universitetssjukehuset, må det være et krav at hovedbygningen fra 1971 blir oppgradert til moderne standard både bygningsmessig og utstyrsmessig.

Og rådmannen er helt klar på hva hun mener med dette: Ålesund sjukehus skal ha nøyaktig den samme standarden som det nye sjukehuset i Molde.

Tydelige om differensiering

Eidsvik ønsker også at utviklingsplanen må være mer tydelig på hvordan dagens differensierte sjukehustilbud i fylket skal opprettholdes. Det kan etter rådmannens mening bli vanskelig etter hvert som vaktordningene stadig blir mer ressurskrevende.

Flere leger må rekrutteres i et marked der det er konkurranse om denne arbeidskrafta, og det vil koste mer å holde vaktordningene i gang. Dette gjør at man må stille spørsmål ved om sjukehusene har mulighet til å holde tritt med utviklinga i vaktberedskapen.

Dess flere vaktordninger en har innefor de ulike områdene, dess mindre ressurser blir det til å spisse tjenestene i fylket, mener Astrid Eidsvik.

Mer like

Mer og mer standardisering vil kreve lik bemanning uavhengig av hvor mange pasienter son blir behandla i løpet av et døgn. Rådmannen mener at dette i neste omgang betyr at økonomien tvinger helseforetaket til å gjøre sjukehusene mer mer og like, og at dagens differiensierte stuktur kan bli utviska.

Da risikerer Møre og Romsdal å bli sittende igjen med sjukehus kun for de vanligste sjukdommene, mens flere og flere pasienter må reise ut av fylket for å få tilbud som Møre og Romsdal i dag har i egen regi. Dette er ikke ei ønska utvikling, skriver Astrid Eidsvik, og hvis folk i fylket fortsatt skal ha et godt og spesialisert sjukehustilbud, må det skje endringer.

Rådmannen mener det må være bedre at enkelte pasienter får lenger reisetid innenfor fylket enn at mange må reise ut av fylket.

Effektivisering

I høringsuttalelsen kommer rådmannen flere ganger tilbake til de økonomiske utfordringene helseforetaket har i forhold til ambisjonene både når det gjelder investeringer og drift. Hun sier at omstillingsarbeid og effektivisering må skje på driftssida, og at dette er et krevende arbeid som trenger sterk styring og ledelse.

Astrid Eidsvik tviler ikke på at foretaksledelsen vil greie dette. Hun etterlyser likevel mer konkret om hvilke konsekvensene omstillingsarbeidet vil få for tjenestetilbudet i helseforetaket.

Utviklingsplanen for Helse Møre og Romsdal er en viktig plan, og rådmannen understreker at det også er svært viktig at Ålesund kommune uttaler seg.

Denne saka ble først publisert av Sunnmørsposten.