MOLDE/OSLO: 27-åringen fra Isfjorden har mange små og store mål foran seg de neste tre årene. Det første som står på programmet er EM i terrengløp i Slovakia lørdag 9. desember. De to siste årene har Grøvdal tatt bronse i mesterskapet. Bronsen i Italia i 2015 var Norges første medalje i EM.

– Målet er helt klart en ny medalje. Jeg er frisk og skadefri, og vet at jeg er i god nok form til å komme på pallen. Men jeg har ikke oversikt over hvilke løpere som stiller fra andre nasjoner. Det er alltid spennende, sier hun.

Trener med fast makker

Nylig kom hun tilbake til Oslo etter et tre uker langt høydeopphold i Arizona. Siden 2013 har Grøvdal trent i byen Flagstaff to ganger i året.

– Jeg har alltid likt meg der, og dette var en veldig vellykket treningsleir. Jeg har ikke pushet meg over grensa, men jeg gir litt ekstra når jeg er i Flagstaff selv om det også blir en del rolig mengdetrening. Det er absolutt noen av de tøffeste ukene i året. På kort sikt skal dette gi en liten formtopp til terreng-EM. Det viktigste er å legge grunnlaget for neste sesong, sier hun.

Til sammen var en gruppe på 10-12 landslagsutøvere samlet i USA, inkludert Ingebrigtsen-brødrene.

– Jeg trente spesielt mye sammen med Ferdinand Edman, som satser litt på det samme opplegget som meg. Det er nytt av året at vi blir faste makkere på trening, sier hun om 24-åringen fra Drammen.

Samarbeider med ny trener

Rett før avreise løp hun årsbeste i Europa på tikilometer (10.25 i Hytteplanmila) og ble kåret til månedens kvinnelige utøver av det europeiske forbundet. Nå har hun fått tidsforskjellen ut av kroppen og er klar for ei uke med god trening, før hun skal samle overskudd de siste dagene inn mot EM.

Ståle Jan Frøynes er Grøvdals nye trener. Sammen har de lagt en plan som skal gjøre Tjalve-løperen best mulig rustet til EM i Berlin neste år. Blant annet har hun forbud mot å løpe hver eneste onsdag.

– I høst har vi kjørt en løpefri dag i uka og det skal vi fortsette med gjennom vinteren. Da er det bare rulleski eller langrenn som er tillatt. Beina får litt færre støt i løpet av uka og det har fungert bra som forebyggende tiltak, forteller Grøvdal.

Satser alt på 3000 meter

Hun har bestemt seg for å satse på 3000 meter hinder mot EM neste år. Derfor har Olympiatoppen også utviklet et spesielt program for styrketrening.

– Hinder gir ekstra belastning spesielt når du lander i vanngrava. Derfor skal jeg være best mulig forberedt når hindertreninga starter for fullt til våren, sier hun.

I fjor ble det sjuendeplass på 5000 meter i Rio-OL. Skiftet til 300 hinder er et grep for å utfordre den ypperste verdenseliten.

– I hinder har jeg en mulighet til å ta medalje i EM, derfor skal jeg spesialisere meg nå. Dette er også et ledd i arbeidet for å bli best mulig på denne distansen til OL. Det er en langsiktig plan og målet er å være helt i toppen i Tokyo, sier Grøvdal.

Vil ta rekorden til Grete Waitz

Hun kommer fortsatt til å løpe 5000 meter i enkelte stevner, men ikke i mesterskap. Prioritet nummer to er 1500 meter.

– Det er en morsom distanse som passer godt å kjøre ved siden av 3000 meter hinder. Treninga jeg gjør nå skal forhåpentligvis gi positive utslag på begge deler. Jeg har lyst til å komme under fire minutter og ta den norske rekorden. Den henger høyt, men kan være innafor rekkevidde i et sterkt felt i for eksempel Diamond League. Forhåpentligvis kan jeg ta den i løpet av neste år, sier Grøvdal om bestenoteringa til Grete Waitz på 4.00,55.