MOLDE: I budsjettforliket mellom Høyre, FrP, Venstre og KrF ligger det en kraftig økning av mineralvannavgiften. Avgiften på brus blir økt med om lag 900 millioner kroner. Avgiften rammer brus med og uten sukker og vann med smak. Det var KrF som kom med forslaget om avgiftsøkninga.

Produserer med tap

Oskar Sylte Mineralvannfabrikk sliter etter bruddet med Ringnes, og har produsert mineralvann med tap i påvente av å få økt volumet, som brusfabrikken er avhengig av på sikt.

– Timingen på avgiftsøkninga er særdeles dårlig for oss. Dette var det vi trengte minst. Vi er nå landsdekkende, og i forhold til handelslekkasjen til Sverige vil avgiftsøkninga ramme oss. Coca-Cola og Pepsi selger i alle land, og blir ikke rammet på samme måte, sier Oskar Dag Sylte jr.

Han forteller at mineralvannavgiften i dag er på 3,34 kr per liter. Med budsjettforliket økes den med 50 prosent. Oppå der kommer momsen. Med alt sier Oskar Dag Sylte jr. at det blir bortimot ti kroner i avgift på en 1,5 liters flaske.

– Vi betalte i fjor nesten 22 millioner kr i mineralvannavgift, sier han.

– Useriøst

– Jeg synes det blir useriøst når en slik avgiftsøkning kommer fra «blue sky». Det blir uforutsigbart og vanskelig å forholde seg til, sier Oskar Dag Sylte jr.

– Vi kommer til å selge mindre, og det er antakeligvis det de ønsker. Det betyr at folk kjøper mer fra utlandet. Jeg vet om folk i Molde som bestiller varene sine fra Sverige, sier Oskar Dag Sylte jr.

Avgiftsøkninga kom overraskende på hele bransjen.

– Det har vært en samarbeidsavtale mellom bransjen og myndighetene for å få redusert sukkerforbruket. Brusbransjen er den som har redusert sukkerforbruket desidert mest de siste åra. Det er for øvrig misvisende når dette kalles sukkeravgift, fordi avgiften også rammer drikke som ikke inneholder sukker. Jeg skjønner ikke logikken i at avgiften skal gjøre det, sier Oskar Dag Sylte jr.

Kraftig nedbemanning

Etter bruddet med Ringnes har Oskar Sylte gjennomført en kraftig nedbemanning, og redusert staben fra ca. 100 til 34 medarbeidere.

Oskar Dag Sylte jr. uttalte tidligere i år at det ennå er for tidlig å si om mineralvannproduksjonen vil bære seg på sikt. Så kom avgiftssjokket i budsjettforliket sist uke. Det gjør ikke situasjonen bedre.

Årsproduksjonen ligger nå på rundt fem millioner liter.

– Vi må gange dagens årsproduksjon med to eller tre for at den skal gå rundt på sikt, sa Oskar Dag Sylte jr.

Redusert sukkerforbruk

Direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforningen har vist til at brusindustrien i Norge har redusert sukkerinntaket fra brus med 18 prosent de siste fem årene. Norge er verdensledende når det gjelder sukkerfrie drikker, og han regner med at 2018 blir året da andelen sukkerfri brus passerer femti prosent av forbruket. Bransjen har forpliktet seg til å redusere sukkerinntaket fra brus med 19 prosent i femårsperioden 2015 til 2020.

– Ingen bransje har levert bedre og ingen bransje har større ambisjoner om å fortsette å levere. Men det gir ingen mening å inngå forpliktende samarbeid med myndighetene, hvis de kan endre spillereglene dramatisk over natta, sier Petter Nome til Bryggeri- og drikkevareforeningens eget nettsted.