– Det var et voldsomt engasjement fra folk som ville bidra. Folk kom med gaver til familien, flere matbutikker hjalp til med mat, og damer i bygda her bakte kaker. Til og med folk fra hjemstedet mitt, Mjøndalen, så innlegget på Facebook og sendte gaver og masse mat oppover, forteller Renate Soleim.

Stort engasjement

Litt før jul i fjor la hun ut en melding på Facebook hvor hun skrev at de ville åpne gjestehuset for en familie eller andre som sliter med å få endene til å møtes i forbindelse med jula.

– Det var stort engasjement. Det er ikke så lett å erkjenne at man ikke kan gjøre alt man vil for barna. Noen føler nok litt skam. Men vi vil behandle dem godt, og anonymt her. Vi fikk etter hvert seriøs kontakt fra ti familier, og fordelte det slik at en familie fra Haugesundsområdet fikk julehelga, mens en familie fra Romsdal var her i nyttårshelga, forteller Soleim.

Fint å glede noen

Hun forteller at siden villaen står ledig i jula, tenkte de at det kunne være fint å åpne den for noen som er litt vanskeligere stilt.

– Vi vet jo alle at det er mange som gleder seg til jul. Men det finnes også dem som gruer seg til jul. Og hvis vi kan hjelpe en familie med å snu fra å grue seg til å glede seg, så er det verdt alt arbeidet. Det er veldig fint å glede noen med en bekymringsfri jul, sier Soleim.

Når familien kommer er det allerede pyntet til jul, masse gaver under juletreet, og kjøleskapet er fylt av mat.

Mange bidro

– Vi fikk enormt god hjelp av butikker i Rauma og i Molde med å skaffe mat, godteri, kaffe og brus. I fjor tilbudte vi oss at vi kunne lage maten, men det hadde familien lyst å gjøre sjøl. De var bare sjeleglade for å få være her, sier Soleim.

Nå er paret i Isfjorden på jakt etter en ny familie som kan få feire jul i Villa Vengetind i år.

– Vi skjønner at det kan være vanskelig for noen å erkjenne situasjon og ta kontakt. Men vi håper at noen er villige til å gjøre det. Andre kan også gi et hit om noen de kjenner som kanskje vil setter pris på julefeiring her. Vi ønsker å prioritere småbarnsfamilier, men er åpne for alle så klart. Å gi noen andre unger en fin jul har fått mye større verdi for oss etter at vi sjøl fikk barn, sier Soleim.

– Noen tenker kanskje at det er mye styr å ordne slikt i en travel førjulstid?

– Ja, det hender noen spør om det. Men det er en liten pris å betale for at noen andre skal få en fin jul og slippe å grue seg. Veldig mange gir oss også positive tilbakemeldinger på at det er et kjempebra tiltak, sier Soleim.