Hvor omfattende skal hyttebyggingen i Isfjorden bli? Det har vært et tema som har skapt temperatur blant politikerne i Rauma.

Planene om et stort alpinanlegg til toppen av Steinberget, på veg opp mot den populære fjelltoppen Kirketaket, er allerede tatt ut av kommunedelplanen for Isfjorden. Men hyttebygging skal tillates. Spørsmålet er hvor omfattende hyttebyggingen blir.

Hovedutvalget for plansaker i Rauma kommune vil åpne for å legge ut arealer til hyttebebyggelse og næringsformål i Isfjorden. De fleste representantene fra Arbeiderpartiet ønsker å begrense hyttebyggingen. Gruppeleder Per Vidar Kjølmoen mener politikerne må være klar over hvilken utvikling man ønsker i Isfjorden.

- Også etter det nye forslaget vil det åpnes for flere hundre hytter i Isfjorden. Arealene som er tenkt benyttet til hyttebygging, er større enn arealene der det i dag er boligfelt på Hensbakken og Langhauan. Blir det hyttebygging i stor stil i Isfjorden, vil Isfjorden som bygd endre karakter. Da vil det bli flere hytteboende, mens bygda i dag kjennetegnes med fastboende.  Det mest omfattende forslaget til arealplan vil også rokke ved kjennetegnet Isfjorden har i dag; ei bygd med uberørt natur, sier Per Vidar Kjølmoen og Eirik Jenssen til Romsdals Budstikke.

- Hvor mye vil dere at hytteområdet skal krympes?

- Det må planutvalget vurdere. Vi er opptatt av at kommunedelplanen som nå skal vedtas, forteller hvordan Isfjorden som bygd skal utvikle seg. Da er vi opptatt av at det skal være balanse mellom ulike grupper mennesker.  Vi ønsker vekst og utvikling i Isfjorden, men vi mener det er nødvendig å avgrense hyttebyggingen. Størrelsen på hyttefeltet må reduseres, sier Kjølmoen og Jenssen.

– Har holdt på i 10 år

Renate Soleim (H), som er leder for planutvalget i Rauma kommune, sier at kommunestyret må klare å vedta en kommunedelplan for Isfjorden.

- I ti år har kommunen holdt på med denne planen. Den har vært ute på høring fire ganger.  Planutvalget har hatt en grundig behandling av denne kommunedelplanen. Vi har tatt hensyn til innsigelser fra Fylkesmannen. Blant annet er planen om et alpinanlegg til Steinberget tatt ut.  Vi mener at planen slik den er lagt fram nå, tar hensyn til både innbyggerne og til framtidig vekst og utvikling. Arealet til hyttebygging er redusert, forklarer Renate Soleim til Romsdals Budstikke.

- Kan Rauma bli ei hyttebygd som Bjorli?

- Nei, Isfjorden blir ikke Bjorli. Alle hyttene er tenkt bygget i tun. Isfjordens særpreg som toppturbygd, skal ivaretas. Hytteområdet kan kombineres med skianlegg for skileik, lysløype, restaurantbygg. Hvordan ting blir i detalj, må det lages reguleringsplaner for. Jeg som selv driver en reiselivsbedrift i Isfjorden, tenker: Dette blir bra! Vi ivaretar bygdas interesser samtidig som Rauma utvikling får muligheter, sier Renate Soleim til Romsdals Budstikke.

Etter en debatt i kommunestyret tirsdag ettermiddag, endte det med at  kommunestyret vedtok kommunedelplanen for Isfjorden med 23 mot 4 stemmer. Mindretallet ville ta ut hyttearealet og la planutvalget justere det ned.