På agendaen står Mannen og, og en del vurderinger av hvilke tiltak som kan gjøres. Ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad, forteller til Rbnett;

– Vi har flere punkt vi ønsker å diskutere. Det første er hva vi gjør nå, og hva NVE gjør videre nå. Det andre vi må ta opp er hvordan vi kan endre naturskadeloven, sier Hustad.

Grunnen til at kommunen vil endre naturskadeloven, er at den per i dag krever fysisk skade, for at det skal bli utbetalt forsikringspenger. I tilfellet for beboerne under Mannen og Veslemannen, har det ikke skjedd noen skade, men beboerne lider likevel, siden de må evakuere boligene sine og næringsvirksomhet knyttet til gårdsdrift.

Vil oppheve byggeforbud

– I tillegg ønsker vi å diskutere TEK 17 (byggeforskrift). Den sier at de som bor i skredsonen, ikke får gjøre noe med eiendommene sine, forklarer Hustad.

– Per i dag er det totalt byggeforbud, og vi ønsker at beboerne skal få gjøre noe med stedet de bor, så lenge skredvarsling er på plass, utdjuper han.

I dialogmøtet vil det også bli tema med innløsing av eiendommene.

– Det har ikke vært tema med beboerne enda, men vi vil høre hvordan departementet tenker om en eventuell framtidig innløsing av eiendommer, altså at staten kjøper eiendommene, slik at de som bor der kan kjøpe noe nytt som ikke ligger i faresonen, sier Hustad.

– Hva tror du at dere kan få ut av møtet?

– Det er vanskelig å mene så mye om. Vi går inn i en åpen dialog med minister og departement. Dialogen med Tord Lien, den forrige ministeren var veldig god, så jeg regner med at dialogen blir like bra nå.

– Har du snakket med Terje Søviknes om situasjonen tidligere?

– Nei, jeg har bare hatt dialog med hans rådgivere. Jeg regner med at han er godt informert om situasjonen, sier Hustad.

I tillegg til olje- og energiminister Terje Søviknes, kommer statssekretærer fra justisdepartementet og kommunaldepartementet til dialogmøtet. Rauma kommune stiller med ordføreren, med kommunikasjonssjef Arnt Olav Herjehagen, og beredskapsansvarlig i kommunen, spesialrådgiver Ole Kjell Talberg.

Ordfører i Rauma kommune, Lars Olav Hustad. Foto: Vidar Ryhter Myklebust
Olje- og energiminister Terje Søviknes. Foto: Thomas Rasmus Skaug
Beboerne i faresonen under mannen kan ikke bygge eller gjøre noe med eiendommene sine slik situasjonen er idag. Foto: Erik Birkeland