Molde: Seks av ti mener det er generelt utstyrspress i norsk barneidrett. Det viser tall fra en undersøkelsen som er gjennomført av Respons Analyse for SpareBank 1 og Norges Skiforbund Langrenn. Utstyrsjaget har blitt en nasjonal debatt, og noe som diskuteres hyppig.

– Utstyrspresset starter tidlig blant de unge. De ser nok på TV hvilke merker de store stjernene bruker, og vil gjerne ha det samme som dem. Det gjelder alle idretter.

Det sier Magnhild Solli Sorthe i IL Hjelset Fram. Hun er prosjektleder for klubbens byttedag, som arrangeres til helga sammen med Fannefjord Sykkelklubb og Hjelset-Kleive fotball. Det hele inngår i «byttehelgen», som er et samarbeid mellom Norges Skiforbund Langrenn, SpareBank 1 og klubber i hele landet.

– Voldsomt utstyrsjag

Her kan man kjøpe eller selge brukt utstyr til en billig penge, hvor en del av inntektene faller til idrettslagene.

– Vi ser at byttedagene har stor oppslutning. Det er tydelig at det er et behov for å kjøpe billig idrettsutstyr. I fjor sto de i kø hos oss på Hjelset for å komme inn. Det blir trolig enda flere som kommer i år. Jeg tror nesten alle har noe som de ikke bruker, som andre kunne hatt nytte av, sier hun.

– Det har blitt et voldsomt utstyrsjag i skiidretten som er helt meningsløst. Barn og unge trenger ikke utstyr til mange tusen kroner. De trenger å oppleve glede og mestring i løypa, og det har ingen sammenheng med prisen på skiene dine, sier Marit Bjørgen i en pressemelding fra banken.

– Gjør det dyrere enn nødvendig

Kø var det også før åpningen av Molde og Omegn ILs byttedag på Rådhuset i fjor. Klubben har også sin egen byttedag denne helga.

– Man får jo med seg at dette med utstyrspress er en debatt på nasjonalt plan. Særlig skiidrett kan være en kostnad, og en dyr idrett å være med på. Vi merker det også delvis lokalt. Det er ikke alle som har mulighet, sier MOI-leder Thomas Sandhaug.

Klubben har blant annet investert i rulleski og hoppski, som utøvere kan låne kostnadsfritt.

– Det har vært kjempepopulært. Skia vi kjøpte for noen år siden begynner å bli utslitt, så vi må investere i nye, sier han.

– Opplever du at det er et utstyrspress her?

– Både ja og nei. Erfaringen er egentlig at mange gjør idretten dyrere enn den trenger å være. Man er for eksempel ikke nødt til å ha egne sko til skøyteski. Kan kan fint bruke klassisksko til å skøyte i. Og det man bruker som skøytestaver ene året, er gode klassiskstaver det neste om man vokser litt. Det skal være mulig å drive langrenn, om man tenker smart, samtidig som man kan kjøpe billig utstyr på byttedag.

Oppfordrer til byttedager

Stig Aambø er administrerende sjef i Møre og Romsdal skikrets. Han forteller at de følger med på debatten, men opplever ikke at det er noe «press» blant dem som driver med skisport i regionen.

– Det er nok heller de utenfor skisporten som føler at «inngangsporten» for å starte med en skigren ser kostbar ut – siden de må kjøpe nytt skiutstyr – og hører rykter om «flere par ski» langt ned i barnealder og så videre, sier Aambø.

– Men vi – som skikrets (også Skiforbundet) både hører og leser om utstyrspresset og kostnadene ved å drive med skisport. Og vi har konkrete til tiltak for å bedre dette. Vi oppfordrer klubbene våre til å ha byttedager, og fra skikretsens side så prøver vi å støtte og subsidiere aktiviteten som er på kretsnivå – for å redusere kostnadene til utøverne og foreldrene, fortsetter han.

PS: Hjelset Frams byttedag er i deres eget klubbhus lørdag klokka 11-13. MOIs arrangerer byttedag i Rådhuset lørdag klokka 10-12. Innlevering av utstyr gjøres kvelden før.

Øystein Solli (Sparebank 1 SMN), Magnhild Solli Sorthe (prosjektleder byttedag, Hjelset Fram IL), Karin Halås Sorthe (Sparebank 1 SMN) arrangerer i samarbeid byttedag på Hjelset. Foto: Bjørn Brunvoll
Hjelset Fram arrangerte byttedag for første gang i fjor, og venter flere folk på klubbhuset i år. Foto: Privat