MOLDE: – Det nærmer seg jul, så da må det jo være lov å ønske seg noe! Dette er tekniske og framtidsretta løsninger, som jeg vet dere har mye kompetanse om, innledet Mona Helen Sørensen til en Bjørnsonsal fullsatt av aktører i eiendomsbransjen i Romsdal.

Den daglige lederen for Molde Eiendom KF gikk klart ut og ba om hjelp til framtidas kommunale boliger på Eiendomskonferansen 2017 torsdag.

Stor endring i beboere

Molde kommune har i dag 600 boligenheter. 350 av dem er ordinære boliger, mens 250 er omsorgsboliger og liknende .

– Vi har en masse boliger, men de må matche de som skal ha dem, og vi har begrensete midler til vedlikehold, fortalte Sørensen, og viste til at gruppa som innvilges kommunal bolig har endret seg mye:

– Noen av boligene våre er 20-30-40 år gamle, tilpasset datidas behov. For ti år siden var det for eksempel mest enslige med flere barn, som hadde behov for god plass. I dag er det mest unge enslige, eller gamle enslige. De trenger små boliger med ett soverom. Blant enslige som er flyktninger, vil mange ha behov for store boliger hvis de får familiegjenforening.

Gjøre 3-roms til 5-roms?

På Sørensens ønskeliste står derfor boliger som med små grep kan gjøres om fra en 3-roms til en 5-roms innenfor samme bygningskropp.

– Drømmen er fleksible moduler, og gjerne en bolig som er så robust at den kan bli 30 år uten behov for vedlikehold. Hun fortalte at når kommunen selger sine boliger i dag, må de enten kjøpe eller bygge nytt.

– Samtidig kan vi ikke kjøpe nytt hver gang en 3-årsleie går ut heller. Det genererer en masse dokumentavgift, fortalte hun.

«Leie for eie»

For personer som kvalifiserer til kommunal bolig, men som antas ha et eiepotensial, er kommunen i gang med et «leie for eie»-prosjekt.

– Er det noen som vi tror vil kunne forsørge seg såpass sjøl på sikt, at de vil kunne kjøpe egen bolig, kan kommunen gå inn og foreta kjøpet, for så å leie det ut til vedkommende en periode, forteller Sørensen.

Store prosjekt på gang

Hun nevnte også de store byggeprosjektene kommunen jobber med for tida: Nobel, Idrettens Hus, Hatlelia barnehage og Reknes Terrasse, som skal ligge på tre tomter rett bak Fylkeshuset, i alt .

– Reknes Terrasse kommer, men kanskje trengs ikke så mange leiligheter som i de første skissene. Her trenger jeg innspill fra dere, sa lederen.

Reguleringsplanen for Reknes Terrasse, et initiativ fra tre grunneiere, ble vedtatt i 2016. De fikk solgt boligene sine til kommunen for henholdsvis 4,8 mill. kr, 5,5 mill. kr og 5,7 mill. kr. Ingen avtaler med arkitekt eller utbygger er inngått ennå.

Bransjen må se framover

Arrangør Britt Flo i Molde Næringsforum var storfornøyd med rekordpåmeldingen til konferansen. – Fokuset på bransjen og kravene til omstilling er nok grunnen til at så mange deltar, sier Flo.

På trappene: Området på tre tomter bak Fylkeshuset er ferdig regulert, og kommunen har kjøpt tomtene fra eierne med tanke på «Reknes Terrasse». Skissa viser 52 leiligheter, men behovet kan bli mindre, ifølge Sørensen. Skisse: Kosbergs Arkitektkontor AS Foto: Kosbergs Arkitektkontor