Det viser statistikk Randi Hollingen, styreleder i Møre og Romsdal Eiendomsmeglerforening og daglig leder i Notar Molde, legger fram. I Møre og Romsdal tar det i snitt 79 dager – og i landet for øvrig 38 dager – å selge en bolig.

Antall omsetninger har gått noe ned hittil i år, sammenliknet med de tre foregående årene, sier Randi Hollingen.

– Selger før de kjøper

– Markedet er krevende i det mange opplever som en usikker tid. Flere velger nå å selge før de kjøper. Vi får på denne måten en ubalanse i markedet, med flere selgere og færre kjøpere. Bankene er noe av årsaken til dette valget, men mange velger selv å selge før de kjøper i det de opplever som et usikkert marked. Boligmarkedet lokalt blir preget av riksmediene, som bruker store bokstaver om boligboble og fallet i Oslo-markedet, sier Randi Hollingen.

Mange leiligheter for salg

Hun forteller at det er mange leiligheter for salg i fylket.

– I Molde er 75 prosent av de 242 boligene for salg på Finn.no leiligheter. Det betyr at det for en kjøper nå er mye å velge i, både av ulike størrelser, beliggenhet og priser. Det er kjøpers marked på leiligheter, og det er mulig å gjøre seg et godt kjøp nå, sier Randi Hollingen.

Etterspørsel etter eneboliger

Samtidig merker hun en stor etterspørsel etter eneboliger, særlig sentrumsnære boliger med fin utsikt.

– Det har den senere tid vært solgt eneboliger til langt over prisantydning, sier Randi Hollingen.

Vinnerne

– Vinnerne i markedet i dag er de selgerne som kommer kjøperne i møte, og aksepterer at markedet verdsetter boligen lavere enn først antatt. Disse får solgt, og slipper den økonomiske belastninga det er å sitte med to boliger over lang tid. Noen selger etter forhandlinger om pris med en mulig kjøper. Andre må sette ned prisen for i det hele tatt å skaffe interessenter. Vi vil nok fortsatt se noe nedprising på enkelte eiendommer framover, både i Molde og regionen rundt. Markedet er svært selektivt, så selv om mange boliger har lang omsetningstid og går under prisantydning, opplever vi fortsatt noen hete budrunder på særskilt attraktive eiendommer, sier Randi Hollingen.

Nye leiligheter

Hun forteller at det er mange nye leiligheter for salg, både ferdigstilte og under oppføring.

– Markedet kan synes mettet, men det er fortsatt mange leilighetskjøpere i Molde som ikke har funnet leiligheten de søker, sier Randi Hollingen.

Sentrumsnær beliggenhet

Hun framholder at sentrumsnær beliggenhet er viktig for en stor del leilighetskjøpere.

– Den godt voksne kjøper har i likhet med samfunnet ellers blitt mer urbane, og ønsker å ha lettvint tilgang til kulturtilbud, restauranter og kafeer uten å måtte ty til bilen. sier Randi Holingen.

– Selv om markedet er litt tungt i disse dager, kommer det til å snu igjen. Særlig førstegangskjøperne vil tjene på å gå inn i markedet nå, sier Randi Hollingen.

25-årsjubileum

Møre og Romsdal Eiendomsmeglerforening feiret i helga 25-årsjbulieum. Til stede var NEF’s direktør Carl O. Geving) og styreleder Kurt Buck.