To blir et én i 2019?

– Ut fra forslaget som skal sendes ut på høring, ligger det an til en fysisk sammenslåing av de to fødeavdelingene i Molde og Kristiansund seinest i 2019. Vi er opptatt av at det skal være gode prosesser med god forankring i fagmiljøene før slike avgjørelser tas. I denne saka har ikke fagmiljøene i Kristiansund og Molde vært med i prosessen. Å treffe en beslutning om sammenslåing nå, vil være uklokt, sier hovedtillitsvalgt for sjukepleierne i Molde, Tor Rune Aarø.

God samarbeidstone

Han framhever det gode samarbeidet som er etablert mellom fagmiljøene i Molde og Kristiansund nå, og frykter en debatt om fødeavdelingene vil være ødeleggende.

Dette bekrefter hovedtillitsvalgt Renate Kleive i Kristiansund.

– Samarbeidsklimaet mellom Kristiansund og Molde er bedre nå enn på lenge. Når diskusjonen om sammenslåing av fødeavdelingene kommer opp, vil man naturlig nok forsvare det man har. Et slikt forslag vil vanskeliggjøre samarbeidet mellom fagmiljøene, sier Renate Kleive til Romsdals Budstikke.

– Hva er risikoen ved å vedta at de to fødeavdelingene skal slås sammen?

– Vi kjenner historien. Fødetilbudet er det verste stridstemaet som kan bringes på bane. Et slikt forslag frykter jeg vil utløse motkrefter i fagmiljøene, i befolkningen og i det politiske miljøet. Dette vil virke ødeleggende for å lage et godt samarbeid om Sjukehuset Nordmøre og Romsdal (SNR).

– Har ikke fagmiljøene i Molde og Kristiansund vært involvert i prosessen med å tenke sammenslåing av fødeavdelingene?

– Nei, sånn vi kjenner til det, har ikke de to fagmiljøene vært delaktig i prosessen, sier Renate Kleve og Tor Rune Aarø.

– Hva ønsker dere som løsning?

– Vi er opptatt av at man ser totalbildet når tilbudene i spesialisthelsetjenesten skal utformes. Vi er opptatt av en god prosess, involvert, god informasjon og et avpasset tempo. Det har det ikke vært i denne saka. Her ser administrasjonen i helseforetaket fagområde for fagområde, uten å se totaliteten, sier Aarø.

Han understreker at det som diskuteres nå, ikke handler om å samle alle fødeavdelingene ett sted i fylket, men at dagens fire fødeavdelinger skal bli til tre.

Gir bedre kvalitet

Klinikksjef for barn, unge og kvinne, Henrik Erdal, sa i et intervju med NRK Møre og Romsdal at forslaget om sammenslåing av fødeavdelingene skal sendes ut på høring i seks uker.

Anbefaler direktøren å vente

Hovedtillitsvalgt Tor Rune Aarø mener forslaget om sammenslåing ikke bør fremmes nå.

– Hvilket råd gir du til direktøren i denne saka, Aarø?

– Det bør ikke skje noe nå. Hvis man skal slå sammen fødetilbudene som i dag er i Kristiansund og Molde, må det være godt forankret i fagmiljøene ved de to sjukehusa. Og fagmiljøene må være enig, sier Tor Rune Aarø.

Renate Kleive legger til:

– Det er utopi å tenke at de to fagmiljøene ved fødeavdelingene skal slås sammen til ei avdeling i 2019, sier hun.