(Driva:) Debatten gikk høgt også i kommunestyresalen da politikerne i Nesset fikk brevet som Sunndal kommune har sendt til Riksrevisjonen som referatsak under torsdagens møte. Det var i forrige måned kommunestyret i Sunndal vedtok å sende en bekymringsmelding til Riksrevisjonen vedrørende det de mener er Miljødirektoratets mangelfulle håndtering av avfallet som er lagret i gruvegangene på Raudsand. Sunndalspolitikerne vil ha klart svar på hva slags avfall som er lagret der.

Vurderte å lage sak

Nesset kommune var satt på kopilista, og debatten i kommunestyret kom til å dreie seg om kommunen skulle forbigå brevet i stillhet, eller om de skal svare nabokommunen. Flere tok innledningsvis i debatten til orde for at administrasjonen skulle utrarbeide en sak, og oversende den til politisk behandling.

Varaordfører Edmund Morewood var blant dem som mente det kunne være greit å la administrasjonen se videre på saken, men uten å gjøre så veldig mye utav det.

Svein Roset (KrF): Enig i at vi  ikke behøver en så omfattende sak på dette, men det er klare forventninger på Raudsand at innspillene som kommer blir fulgt opp. Det er spesielt få et slikt innspill fra nabokommunen. Det kan være fornuftig å forberede sak til neste kommunestyremøte. I mellom tida har vi trolig også hatt avklarende møter med direktorat og departement om saken.

Arbeiderpartiets Anders Torvik mener det er viktig å få klarhet i hva som er lagret i gruva. - Her er mye rart ute og går. Det er bare å se på tillatelsene som er gitt. Sunndal har lagt mye arbeid i dette. Vi bør utrede og lage ei sak på dette, oppfordret Torvik. Ordfører Rolf Jonas Hurlen repliserte at saltslagget som er lagret der er lovlig lagret.

Mellvin Steinsvoll viste til at Sunndal kommune hadde gått litt for langt i sine bekrivelser til Riksrevisjonen, og at de i ettertid har beklaget dette.

- Innbyggerne på Raudsand må få vite om gruva kan eksplodere, slik det har vært antydet. Dette ansvaret må staten ta. Det kan ikke henge slike påstander i lufta, sa Steinsvoll.

Rolf Jonas Hurlen: - Jeg er enig, men raudsandingene sover fortsatt godt om natta!

Innbyggerlistas Jan Ståle Alme  er bekymret for omfanget deponisakene har fått i sosiale medier.

- Deponisaken har gått personlig inn på undertegnede og mange med meg. Ei svært krevende sak der debatten i sosiale medier har gått over alle støvleskaft. Sjølsagt skal staten ta ansvar for deponi 1 og 2. Dette er gammel historie. Saken er ferdig! Det eneste kommunestyret så langt har gjort er å si et enstemmig ja til konsekvensutredning av deponi på Raudsand. Nå må vi for Guds skyld passe på at debatten ikke skader folk i denne saken. Det har vært ei tøff sak dette, og det kommer trolig ikke til å bli bedre.

Da intensiteten i debatten senket seg, fant flere politikere ut at det likevel ikke var spesielt lurt for kommunen å lage ei sak på et brev de kun var satt på kopilista til. Rådmann Anne Grete Klokset var blant dem som rådet politikerne til å avvente.

- La Riksrevisjonen ta seg av dette. Vi tar saken til etterretning. Det får holde, konkluderte Jan Rindli (Uavhengig). Slik ble det.

Artikkelen ble først publisert i Driva.