Fredag morgen melder NVE at det er relativt stor bevegelse i det ustabile fjellpartiet i Mannen. Bevegelsene er på 27 mm/døgn i øvre del og 4 mm/døgn i nedre del. Det er omtrent det samme som torsdag, da faregraden ble hevet fra gul til oransje.

Farenivået ble oppgradert på bakgrunn av værvarselet som forespeiler mildvær og nedbør fra fredag til og med tirsdag neste uke.

– Fjellpartiet reagerer kraftig på vanntilførsel på denne tiden, og en utvikling kan skje raskt, skriver NVE i sin dagsrapport.

Forbereder ny vanning

NVE spekulerer i om snøen som ligger på fjellet kan smelte og bidra til å øke vanntilførselen til fjellet.

Blir faregraden rød, vil man på ny prøve å tilføre vann til fjellpartiet. Det er bare en uke siden sist evakuering og vanningen ble forsøkt for første gang.

– Analysene vi gjør nå går blant annet på plassering av slangene, vannmengde og tidspunkt. Tidspunkt er blant annet avhengig av nedbør i tillegg. Men vi vet vi har effekt av vanning, så det får vi prøve på igjen om det blir rødt farenivå nå, sa sjefgeolog i NVE, Lars Harald Blikra til Åndalsnes Avis torsdag ettermiddag.

Skeptisk til sprengning

Mange har lurt på om ikke sprening av fjellet ville vært den beste løsningen. For å bli kvitt usikkerheten, en gang for alle. NVE er skeptiske til den fremgangsmåten.

– NVE har vært opptatt av å benytte en metode som er på linje med de naturlige prosessene i fjellet. I tillegg er tilførsel av vann med den metoden vi har benyttet, et relativt enkelt tiltak med begrensa kostnader, skriver NVE på sine nettsider, hvor de svarer ut en del av de ofte tilte spørsmålene om Mannen.

Sprengning skal ikke ha vært vurdert i detalj, men både usikkerheten knyttet til hva som vil skje med resten av fjellpartiet, og kostnadene med et så omfattende prosjekt, gjør at NVE er tilbakeholdne.

– NVE kjenner til et tilfelle der det har vært foretatt sprengning av lignende volumer. Dette var fjellpartiet Chapf i Sveits som ble sprengt ned i 2001. Det ble her boret 180 borehull på opptil 80 meters lengde (totalt 8 kilometer med borehull), og det ble brukt 19 tonn med sprengstoff. Kostnadene omgjort til 2017-nivå var på omlag 55 millioner kroner, skriver de på sine nettsider.

Synes synd på beboerne

Med oransje farenivå, har beboerne på Lyngheim, som er i den definerte faresonen ved et eventuelt ras, måtte forberede seg på at det kan bli evakuering på ny. Rauma kommune har tett dialog med de berørte.

– Jeg synes veldig synd på de som bor der, som kanskje må evakuere igjen kun 5 dager etter at de fikk flytte hjem igjen, sier ordfører Lars Olav Hustad til Rbnett fredag morgen.

– Frykter du at det blir en ny evakuering uten at fjellet raser og situasjonen blir endelig avklart?

– Jeg forholder meg til det som skjer. Faregraden blir satt på grunn av reell fare, og da må vi alle bare ta det til etterretnig, svarer ordføreren.

Han har som mange andre i Rauma tidligere vært tydelig på at han ønsker at det usikre fjellpartiet skal rase, slik at beboerne under fjellet kan sove godt om natta og ikke bekymre seg mer.

Ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad (t.v.), og sjefsgeolog i NVE, Lars Harald Blikra, fotografert på Åndalsnes før forrige evakueringsrunde for en uke siden. Foto: Erik Birkeland