Du er kanskje en av dem som har fått den nye avfallsdunken med oransje lokk? Etter hvert blir det mer fargerikt på dunkene du har utenfor boligen.

– Hele næringen ønsker tydeligere forskjell på dunkene. Dette gjør det lettere for den som skal hente avfallet når det er flere dunker på samme dag, sier kommunikasjonsrådgiver Arne Buseth i RIR.

Oransje??

De siste ukene har selskapet begynt å kjøre ut nye dunker som gjør det mulig for folk å gjenvinne metall- og glassavfall. Lokket på den grønne dunken er oransje, og fargevalget har fått noen til å rynke på nesa.

– Det sitter ikke en Aalesund-supporter i Årødalen som har fått fargevalget sitt?

– Hehe, nei. Noen har allerede også fått blå lokk. Men dette er på papirdunken. Vi er i ferd med å få en felles fargeløsning for avfallsdunkene. Glass og metall får oransje, papir får blått, matavfall får brunt lokk, mens restavfallet får grått. Slik vil det bli i stort sett hele landet, sjøl om vi også ser at de i Drammen har et lilla lokk, sier Buseth.

Lokkene blir ikke byttet samtidig.

– De skiftes ut etter hvert som de gamle går i stykker, sier Buseth.

God respons fra brukerne

Han sier den nye ordningen med glass og metall har fått svært god respons. Mange har savnet denne muligheten. Nå slipper du å ta med deg glass- og metallemballasje til oppsamlingssteder.

– Glass- og metallemballasje skal kastes rett i dunken, uten noen pose. Om du samler i pose på kjøkkenet før du tar den med deg ut, så må den tømmes i dunken. Da kan du bruke posen om igjen, eller levere den i plastinnsamlinga.

– Hva skal i dunken?

– Emballasje er et viktig ord. Det som skal i dunken er flasker, glass som har vært brukt til syltetøy eller barnemat, hermetikkbokser, aluminiumsformer og -begere, sølvpapir, telysholdere og lignende. Annet glass og skrapmetall må puttes i restavfall eller leveres til gjenvinningsstasjonen. På den dunken vi leverer ut, står en oversikt på innsiden av lokket over hva du kan kaste i dunken og ikke.

– Mange har laget egne hus eller murkroker til de tre avfallsdunkene sine. Nå kommer den fjerde...

– Ja, det har vært tre dunker siden 2006. Nå har vi ikke planer om en femte dunk.

– Og plasten skal fortsatt leveres i plastsekk?

– Ja, det kommer ikke en dunk for plast, sier Arne Buseth. Han minner også om at det går an å samarbeide med naboen om å dele på dunk dersom noen av avfallsdunkene aldri fylles helt opp.