I prosessen med kommunereformen, har innbyggere og eiere av fritidseiendommer på Ona, Orten, Sandøy, Gåsøya, Seterøya og Lyngøya gått ut og sagt at de ønsker å bli en del av Aukra kommune, og ikke Nye Ålesund kommune, som resten av Sandøy skal.

Innbyggerne har samlet underskrifter, og saken har vært oppe i kommunestyrene i Aukra og Sandøy.

Sandøy kommunestyre stemte og fikk flertall for å si nei til grensejusteringa, mot to stemmer, mens Aukra kommune har vært positive.

Ona kan bli en del av Aukra kommune Foto: Eirik Heen

Nå har Kommunal- og moderniserigsdepartementet (KMD) bedt Fylkesmannen i Møre og Romsdal om å så rastkt som mulig utrede søknaden om grensejustering, slik at KMD kan vedta grensejustering i god tid før Sandøy kommune blir en del av Nye Ålesund kommune.

Derfor har Fylkesmannen kalt inn innbyggerrepresentanter, rådmenn og ordførere i Sandøy og Aukra, samt leder av fellesnemda for Nye Ålesund til møte i Molde 31. oktober.

Vil være romsdalinger

Saka har skapt stor engasjement over tid.

– Initiativtakerne og beboerne på disse øyene i Sandøy kommune, har som kjent et stort ønske om fortsatt å være «romsdalinger», og konkret vil de tilhøre og bli innbyggere i Aukra kommune, sier Bernhard Riksfjord.

Ordfører i Sandøy, Oddvar Myklebust, har i korrespondanse med Riksfjord bedt om utgreiing på hvordan Sandøy skal kompenseres dersom departementet vedtar grensejustering.

– Folk på øyene må få klarlagt Aukra sine planer for legevakt, legeskyss, sjukehjem, skoleskyss, barnehage, brannberedskap og kirkegårder, skriver Myklebust blant annet.

Han trekker også fram andre element om infrastruktur, vann og strømmnett med mer. Riksfjord på sin side vil vente til dialogen gjennom fylkesmannen kommer igang med å svare ut disse spørsmåla.

– Fylkesmannen vil ta det formelle og nødvendige ansvaret for å gjennomføre møter, prosesser og annet for alle impliserte parter i denne grensejusteringa, svarer Riksfjord til Myklebust.

Oddvar Myklebust, ordfører i Sandøy kommune
Ordfører Bernhard Riksfjord i Aukra kommune Foto: Kjell Langmyren