– Det blir lite søvn og det tar på å holde fokus over flere døgn. Det blir en belastning på oss som jobber med dette. Men vi kjører mye på fellesseanser. Felles møter, vi etablerer felles forståelse og tar felles beslutninger. Det hjelper mye på gruppedynamikken. Alt i alt går det relativt greit, sier Blikra til Romsdals Budstikke.

Trening

Lørdag morgen måtte han igjen fortelle media at det heller ikke denne gangen kom til å komme et skred i Veslemannen – som er en del av fjellpartiet Mannen. Sjøl begynner Blikra å få trening med å takle en slik situasjon. Det er fjerde gang farenivået heves til rødt og beboerne under fjellpartiet evakueres. Blikra har stått midt oppe i det hver gang.

– Jeg personlig har jo etter hvert fått en god del trening i dette. Jeg sørger for å få en mulighet til å dra ut på en treningstur om kvelden, for å kople av og få ny energi. Det hjelper veldig mye.

Skuffet

I tillegg til å overvåke fjellets bevegelser nærmest konstant, så har Blikra jobbet tett sammen med politi, kommune og innbyggerne. Og han har håndtert media.

– Vi har sjølsagt mye av tankene hos beboerne og de evakuerte. Det er for å lette deres situasjon at vi har prøvd å få ned fjellmasser ved å tilføre vann. Når det ikke lykkes så er det klart at jeg er skuffet, sjøl om vi fikk til bevegelse i fjellet.

Tåler mye

Til tross for at det heller ikke denne gangen lykkes å få ned Veslemannen, så mener Lars Harald Blikra at NVE har fått ny, verdifull kunnskap.

– Vi ser at fjellet tåler mye, det er sterke enn vi trodde i flere partier. Vi har lært en del om hvordan fjellet oppfører seg og hvordan det beveger seg. Det er viktig når vi skal varsle farenivå seinere.

– Viser erfaringene at fjellet er så sterkt at man må vurdere å sprenge det?

– Nei, det har vi ikke vurdert. Vi sier at vi prøver en naturlig metode for å få ned fjellet. Som å tilføre vann.

– Begynner det å koste for mye å prøve å få ned fjellet på naturlig måte?

– Det koster ressurser, men vi visste at det var stor usikkerhet forbundet med dette. Og hvis vi ikke prøver får vi heller ikke viktig kunnskap.