– Filmen vår har fått overveldende god respons, også her på BIFF, sier regissør Bendik Mondal fra Molde.

Vi møter filmduoen tidligere på dagen på Magnus Barfot, som er hovedkinoen på Bergen International Film Festival (BIFF). De to kommer rett fra flybussen etter å ha vært en kjapp tur til øygruppen Åland for å vise minidokumentaren.

Sporløst forsvunnet

«I det fri», som Bendik og Edvard har regissert og produsert sammen, er en minidokumentar om Edvards onkel, Geir Karijord. I en alder av 46 år forsvant han på fjelltur i Rauma i 2013. På slutten slet Geir med psykiske problem og i dokumentaren forteller familie og andre som møtte Geir den siste tiden hvordan de husker ham.

– Vi ville unngå å lage en kriminalfortelling, men heller en film om noe sårt og universalt, forteller Edvard, som er nevø til den forsvunnede Geir.

Universell tematikk

– At filmen har så universell tematikk tror jeg gjør at den kan finne resonans hos mange, sier Edvard.

– I India forsvinner det tusener av barn hvert år og kanskje ville de også vite hvordan den problematikken kjennes i Norge.

Visningene i Bergen har ovært fulle av folk.

– Tilbakemeldingene vi får er veldig fine. En filmskaper fra Trondheim fortalte at han var veldig beveget av filmen vår og mente den skilte seg ut fra andre filmer han har sett tidligere, sier Bendik.

– Det var også en tanken da vi laget den, legger Edvard til.

– Sorg og savn er ikke uvanlig, men det at man aldri får satt et punktum er en situasjon man ikke ofte ser ofte, sier Edvard Karijord.

Håper å finne svar

Fremover håper de å finne et stort mediehus som vil kjøpe inn filmen.

– Vi håper at flest mulig får sett den. Kanskje er det også noen som ser «I det fri» som sitter med noen svar komme med og har spor å komme i forbindelse med Geir Karijord sin forsvinning, sier Bendik Modal.

Filmpris på 10.000 kroner

I juryen til BIFF satt Hans Andreas Fay (innkjøpssjef, VG+), Aleksander Huser (filmkritiker) og Einar Aarvig (filmkritiker). Vinnerfilmen blir tildelt 10.000 kroner. Prispengene gis av VG+.

I juryens begrunnelse heter det blant annet: «En imponerende selvsikker film, som er beundringsverdig resepektfull i tilnærmingen til et følelsesmessig sterkt tema».