Han er en glad laks, Johan Andreassen. Og en svært energisk type. Arbeidsdagene kan nesten ikke bli lange nok. Men så er det også et gigantprosjekt han er ansvarlig for å realisere. Det er definitivt amerikanske dimensjoner over prosjektet til oppdrettselskapet Atlantic Sapphire.

Det landbaserte anlegget i Homestead sør for Miami skal på sikt produsere 90.000 tonn strøken oppdrettslaks i året, som skal serveres direkte til det amerikanske markedet.

Første byggetrinn, som nå er i gang, er kostnadsberegnet til rundt 900 millioner kroner. Byggetrinn to vil koste over 1,5 milliarder kroner. Ferdig utbygd noen år fram i tid kan totale investeringer fort beløpe seg til rundt fem milliarder kroner.

Blir stort

– Nå er det ingen veg tilbake. Ett år fram nå er det småfisk i anlegget. Vi har hittil reist 70 millioner dollar fra investorer, stort sett norsk kapital. Om et års tid skal Atlantic Sapphire på børs. Vi trenger 30 millioner dollar til, men det greier vi. Det vi har fått inn hittil tar oss langt. Anleggsmaskinene er i gang. Vi har brukt store ressurser de siste sju år for å komme dit vi nå er. Dette kommer til å bli enormt stort. Amerikanerne er veldig glad i laks, spesielt hvis den er made in America, sier Johan Andreassen til Romsdals Budstikke.

Det er et prosjekt med sterke røtter i Vestnes som nå er i gang i Florida. Johan Andreassen og tremenningen Bjørn-Vegard Løvik eier til sammen 25 prosent av aksjene i Atlantic Sapphire. De to har alltid funnet på lønnsomme sprell sammen. Det hele startet i 1995. Da var de 18 år gamle.

– Vi fisket leppefisk med teiner og ruser og solgte fisken levende til lokale lakseoppdrettere. Det hele begynte altså med Villa Leppefisk. Siden kan du trygt si at det har gått slag i slag, sier bondesønnen fra Vikebukt.

Solgte

Han og Bjørn-Vegard startet oppdrettsselskapet Villa Organic, som vokste seg stort og verdifullt. Villa Organic ble også børsnotert. I 2010 solgte radarparet seg ut. Da startet de investeringsselskapet Alsco. Både Johan og Bjørn-Vegard har investert tungt i storsatsingen i Florida. Og Johan tok med seg kona og de tre barna til Miami for fem år siden, for å legge grunnlaget for byggearbeidet som nå er i gang.

– Mye av lakseproduksjonen til Villa gikk til USA. Vi så hvor dyrt og komplisert det var å flyfrakte fisk fra Norge til USA. Det var ikke bærekraftig verken økonomisk eller miljømessig. Vi fablet om å utvikle en teknologi for å produsere laksen i USA. Vi reiste på studieturer til Chile, og kom over et landbasert anlegg som drev med stamfisk. Det var i 2010, da også Atlantic Sapphire ble etablert. Opplevelsen i Chile ga oss troen på å kunne få til produksjon av storlaks på land i USA. Vi satte sammen et team. Jeg og Bjørn-Vegard reiste rundt i 13 delstater i USA for å se etter passende lokasjoner. Dette har altså ikke skjedd over natta, fastslår Johan.

Ei nøtt

De møtte nesten uoverkommelige hinder. Også USA har byråkrati og reguleringer, spesielt når det gjelder utslipp av forurenset vann fra lakseproduksjon.

– Vi måtte knekke ei gedigen nøtt. Hvordan håndtere avløp og samtidig sikre tilgang på vann av høy kvalitet, forteller Johan.

Orkanen

Vi sitter på kontoret i ei brakke på anleggstomta i Homestead. Det er 34 grader ute. Hele området bærer preg av store skader etter orkanen Irma. Rett sør for Homestead ligger Florida Keys. Og nærmeste nabo er Everglades nasjonalpark, der blant annet alligatorene stortrives. Det er utrolige omgivelser med tanke på lakseoppdrett.

– Se ut av vinduet. Den grønne boreriggen er nå i gang med å bore et ett meter bredt rør 1000 meter ned i bakken. Alt utslippsvannet skal pumpes ned i et dyptliggende grunnvannbasseng, som er helt vanlig i Florida. Dette er spesielt godt egnet her vi er nå, med porøs bergformasjon og ekstremt mye vann i grunnen. Det er som en stor svamp. Vi har tillatelse til å pumpe 75 millioner liter utslippsvann per døgn ned i dette bassenget.

Det er nok til å nå målet om å produsere 90.000 tonn laks i året. Det tilsvarer ti prosent av Norges lakseproduksjon.

På samme måten får de vann inn til oppdrettsanlegget, forklarer Johan Andreassen. Ekstreme mengder vann pumpes opp fra langt under der vi nå sitter. Det vil gå i en slags runddans. - Fabrikken bygges på ei tomt på rundt 400 mål, med vannrør inn og vannrør ut. Ingen negative miljøvirkninger. Ingen lakselus, ingen rømming. Lokale myndigheter klapper i hendene. De heier oss fram, sier Johan Andreassen.

Potensiale

Laks er sunt, laks er godt. Og i USA er vekstpotensialet enormt. Johan Andreassen vedgår at det er store summer som skal investeres, men langt mer vil komme tilbake med tid og stunder.

– Amerikanerne spiser 50 ganger mer burger enn laks. Men laks er mye sunnere enn burger. Og veksten i etterspørselen er stor. Den vil bli veldig mye større. Laks fra Atlantic Sapphire i Florida skal på middagsbord over hele USA, med 340 millioner innbyggere. Potensialet er helt vilt.

Johan Andreassen & Co skal gjøre amerikanerne til laks, om vi kan si det slik. Og de skal gi dem sunnere mat.

Ringvirkninger

– USA er landet der du blir applaudert fram til å skape noe stort, norsk jantelov gjelder ikke her. Vi merker at vi får veldig mye goodwill. Ferdig utbygd vil anlegget vårt ha 300 ansatte, men ringvirkningene er langt større. Det er snakk om tusenvis av arbeidsplasser i staten Florida. Som er skapt med hovedsakelig norske investeringer. Aksjonærlista er i verdensklasse. Store fond og tunge investorer. Jeg kan ikke røpe mer. DnB er banken som låner ut penger til storsatsingen. Dette blir norskamerikansk laks av ypperste klasse, smiler Johan.

- Men for å tenke litt norsk, det må da være potensielle skjær i sjøen?

– Det er alltid hinder vi må komme over, men nå har vi brukt sju år og mange millioner på å prøve og feile. Investorene er med på en tiårsplan. Både de og vi tenker langsiktig. 2020 er en milepæl, da slakter vi laksen på anlegget her i Homestead. Lokalprodusert kvalitetslaks fra USA vil garantert slå mektig godt an her borte. Jeg er trygg på at vi kommer til å lande dette som planlagt. Sapphire har allerede det største landbaserte anlegget i verden. Det ligger på Jylland i Danmark. Det er et anlegg som produserer 1000 tonn i året, men vi bygger nå ut for 100 millioner for å utvide kapasiteten til 2500 tonn. Laksen går hovedsakelig hit til USA.

Til Miami

Johan Andreassen må tilbake til Miami, som er cirka 40 kilometer lenger nordøst. Han fyrer opp en hvit Porsche Cayenne Turbo. Vi legger oss på hjul i en noe mildere motorisert Ford Mondeo. Det er nå vi skal over til et annet kapittel i denne reportasjen. Utenfor privatskolen Key Point Christian Academy i downtown Miami møter vi Johans kone Kamilla Utgard og barna Lea (10) og Amandus (8). Barna går i skoleuniform. Mor skal kjøre dem til henholdsvis fotballtrening og dansetrening. Storebror Emil på 19 har flyttet til New York for studier.

Om du husker serien Eventyrlige nordmenn i USA på TV2, så er dette i samme kategori. Familien Andreassen bor i en toetasjers leilighet i bydelen Bricknell. I 57. etasje. Med en hinsides utsikt mot havet og mot andre skyskrapere. I Vestnes bor det knappe 7000 innbyggere. I Miami med forsteder bor det over fem millioner. Men familien stortrives og er integrert og amerikanisert til fulle. De er kommet for å bli.

– Det var litt av et steg vi tok for fem år siden, men vi angrer ikke. Vi føler oss hjemme i Miami. Personlig må jeg si at jeg stortrives, sier Kamilla Utgard før hun fyker av gårde for å rekke barnas treninger.

Lange dager

Vi tar heisen opp i 57. etasje. Og slår oss ned på verandaen. Johan serverer en kald øl. Han jobber ofte 12 til 14 timer om dagen. Mannen er vant til et høyt tempo.

– Jeg driver også import og distribusjon av norsk og chilensk laks med firmaet Platina Seafoods. Jeg er veldig glad i å jobbe. Dette landet passer meg perfekt, for her er det nettopp en slik jobbkultur. Vi har permanent oppholdstillatelse, og har vel egentlig emigrert. Ungene har tilpasset seg og blitt like mye amerikanske som norske. Men jeg hadde aldri fikset dette uten min kones utrettelige innsats for at familiekabalen alltid skal gå opp, fastslår 40-åringen fra Vikebukt.

Et godt liv

Johan og familien reiser alltid hjem til Norge til jul. Og så blir det en tur hjem i juli. De var også nylig på tur til New Orleans.

– Vi evakuerte dit da orkanen Irma begynte å nærme seg. Du ser mange spor etter den også i Miami downtown. Orkanene er noe vi godt kunne klart oss uten. Men ellers stortrives vi i Miami. Samtidig savner vi besteforeldre, familie og venner. Men vi kan ikke klage. Vi har råd til å leve et bra liv i USA. Og vi får veldig mye besøk. I perioder er det nesten i meste laget, ler Johan.

Må se havet

Han har også båt i ei havn vi kan se fra verandaen hans i 57. etasje. Flere båter ligger under vann, kan vi observere. Sjøl fikk han berget båten før orkanen kom. Johan og familien elsker havet og båtliv. Rett som det er drar de på båttur til Bahamas, som ligger bare to timer unna.

– Vi kunne kjøpt oss et hus med hage i en av forstedene, men jeg kan rett og slett ikke bo et sted uten å se havet. Så da ble det toppleiligheten i denne skyskraperen. Det er 2000 leiligheter i dette komplekset. For meg er Miami en drøm. Det er USAs mest internasjonale by. Også mer internasjonal enn New York. Her er det varmt og godt året rundt. Ordet jakke finnes ikke i Miami, ler Johan.

– Ungene kan ta heisa rett ned og gå til skolen på et par minutt. Jeg har kontoret mitt like i nærheten. For oss fungerer det veldig godt å bo i toppen av en skyskraper. Jeg gjorde også et godt kjøp. Leiligheten ble kjøpt rett etter finanskrisen, påpeker 40-åringen.

Mye arbeid

De som bor i skyskraperen har tilgang til alle fasiliteter. Utendørs basseng, spaavdeling, treningsstudio, kinosenter, restaurant og bar. Det er bare å trykke på en knapp i heisen.

– Vi lever lettvint. Det er slik amerikanerne liker det. Men det ligger mye arbeid bak der vi er i dag. Og mer arbeid vil det bli, fastslår Johan.

– Men hva er det som driver deg? Du kunne jo bare ha pensjonert deg og nytt livet etter salget av Villa Organic. Hvorfor gjorde du ikke det?

– Min mor lurte også på det. Godt spørsmål. For meg er drivkraften å kunne skape noe nytt. Skape verdier og arbeidsplasser. Hvis dette fungerer som vi tror, blir det på sikt slutt på kostbar og miljøfiendlig flyfrakt av fisk rundt om i verden. Det handler om å produsere fisken i nærheten av konsumenten. Jeg tror dette kommer til å bli gull, sier Johan Andreassen.

Avhengig av sjøen

– Men vi driver også med mye annet. Bjørn-Vegard og jeg deler på oppgavene. Vi driver med eiendomsutvikling og vi er småaksjonærer i Kystlab. Vi har også en liten oppdrettskonsesjon i Romsdalsfjorden. Og vi investerer i forskning. Jeg tar meg av det som skjer i Florida, Bjørn-Vegard styrer det som skjer i Norge og Danmark. Vi vokste opp på sjøen. Vi er avhengig av sjøen. Og lakseoppdrett er en lidenskap for oss begge, sier Johan Andreassen.

Som avsluttet utdanningen etter tre års studier på Molde gymnas. Resten er et eventyr.